administració

Els sindicats amenacen de fer noves jornades de vaga

Es mostren “disgustats” perquè Govern ha decidit “tirar pel dret” i entrar a tràmit la reforma de la Funció Pública

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats tornen a posar sobre la taula la possibilitat de convocar noves aturades per protestar contra la reforma de la Funció Pública. La ministra de la Funció Pública, Eva Descarrega, va comunicar ahir als representants dels sindicats que el Govern ja ha aprovat l’entrada de la llei a tràmit parlamentari, mentre que el cap de Govern, Toni Martí, va informar en la roda de premsa posterior al consell de ministres que s’ha “pactat” amb el grup demòcrata incorporar els canvis al text a través d’esmenes. Aquest fet ha portat els col·lectius a amenaçar de tornar a fer vaga, extrem que hauran de discutir els diversos sindicats de l’administració, segons va confirmar ahir el portaveu de la plataforma sindical unitària, Gabriel Ubach.

Ubach va afirmar que després de la trobada d’ahir amb Descar­rega estan “molt disgustats i decebuts”, i va assegurar que es tornaran a reunir per decidir si convoquen noves aturades. “S’ha fet i evidentment es pot tornar a fer. Tot està sobre la taula. Ens ho plantejarem tot”, va resumir. A banda, demanaran a tots els partits de l’oposició que incloguin als programes electorals de les properes eleccions el compromís per retirar la llei de la Funció Pública.

El sindicalista va explicar que Descarrega “ens ha reunit i ens ha dit que pensava tirar-ho tot pel dret” i que “de cap manera pararia la llei perquè és un compromís electoral i toca entrar la llei encara que sigui un nyap”. Els sindicats reclamaven que es reprenguessin les negociacions per estudiar les propostes de canvi dels representants dels empleats.

Martí, però, va defensar que “hem honorat la nostra paraula” escoltant els sindicats i convidant-los a desplegar els reglaments un cop aprovada la llei. Una opció que Ubach va rebutjar afirmant que “si la llei no s’aguanta difícilment s’aguantaran els reglaments”. “Han introduït els canvis que ells han volgut, no els hem consensuat ni molt menys. És una vergonya però la democràcia en aquest país s’entén d’una altra manera. És molt trist que després d’un any de treball s’arribi a aquest punt”, va manifestar.

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va explicar en roda de premsa la decisió de l’executiu d’entrar a tràmit la llei i va repetir els canvis que el Govern va acceptar incloure al text però a través d’esmenes. Canvis que inclouen la flexibilització de la jornada, el manteniment del 80% del sou d’origen en cas de canvi de lloc de feina per malaltia i aplicar mesures correctores perquè tots els treballadors puguin arribar al màxim de la posició retributiva durant els 40 anys de carrera, entre altres propostes com ara l’allargament de la jubilació als 70 anys, tenir en compte l’antiguitat dels eventuals si obtenen la plaça del lloc que ocupaven o no exigir exclusivitat als treballadors que cobrin menys de 1.200 euros.

Cinca va destacar el compromís del Govern de garantir que els reglaments es desplegaran en mig any un cop aprovada la llei. A més, va fer palès que tot i que respecten les respostes dels sindicats, l’executiu tenia clar que havien d’avançar cap a un model de Funció Pública en què es valorin i retribueixin altres aspectes a banda de l’antiguitat.

Les ILP, d’aquí a deu dies

Ubach va avançar que en un termini d’una setmana a deu dies ja tindran enllestides les ILP (d’avançament electoral, de responsabilitat política i de modificació de la llei electoral) i podran començar a recollir signatures.

EL GOVERN OBRE UNA CONVOCATÒRIA PER CONTRACTAR 13 POLICIES

El Govern ha obert una nova convocatòria per contractar tretze agents de policia. Ho va anunciar ahir el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. D’aquestes tretze places, deu seran de nova creació mentre que les altres tres serviran per cobrir les vacants que deixen els titulars.

Aquests nous agents se sumaran als 33 que ja es van contractar l’any passat. Per tant, en dos anys se n’hauran contractat 46. Cinca va destacar l’augment del cos en els últims dos anys. “Estem parlant d’un increment molt significatiu per mantenir un d’aquells actius que sempre ens agrada lluir a tots, que és el de la seguretat”, va dir el ministre, que hi va afegir que aquest àmbit és “un actiu diferenciador” del país respecte a d’altres estats.

El titular de Finances va assegurar que la policia es veu “confrontada a situacions més difícils que requereixen més mitjans tècnics” i va justificar la contractació dels nous agents amb el fet que el Govern ha de ser “coherent” amb aquesta realitat. Els nous agents hauran de formar-se durant un any i un cop hagin superat el procés ja seran membres del cos.

El termini de presentació de candidatures estarà obert fins al 25 de maig. Els candidats que vulguin aspirar a ser policia han de tenir nacionalitat andorrana, ser majors d’edat i no haver superat els 39 anys a la data de publicació de l’edicte d’aquesta convocatòria al BOPA. Els candidats també han de tenir el títol de batxillerat o un diploma equivalent i el permís de conduir andorrà B2. No poden tenir antecedents penals.

El portaveu del Govern també va dir que encara és “prematur” per decidir on seran destinats els nous agents i va assegurar que el que és “important és anar dotant-se del nombre necessari d’agents perquè el marge de maniobra dels responsables sigui l’òptim”.

Els sindicats amenacen de fer noves jornades de vaga

tracking