Els processats de BPA recorren al Constitucional

Els acusats demanen també que no continuïn en la vista els socis minoritaris i els preferentistes

Els processats de BPA recorren al Constitucional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La majoria dels 25 processats pel cas BPA recorren al Tribunal Constitucional contra la decisió del Tribunal de Corts de permetre que el Govern estigui present al judici com a acusació particular i que tant els socis minoritaris com els clients que havien comprat accions preferents estiguin personats com a actors civils. El termini per presentar el recurs acaba avui i les defenses ja el tenien enllestit ahir, segons fonts properes al cas. Només un dels processats ha preferit no presentar el recurs. Cal recordar que aquesta acció ja va ser feta amb un incident de nul·litat davant el mateix Tribunal de Corts i va ser rebutjada.

Les defenses consideren que ni Govern, ni minoritaris, ni preferentistes estan legitimats per estar presents com a parts en el judici perquè no són ofesos ni han patit dany o perjudici per part dels acusats. El TC no té un termini màxim per acceptar o denegar a tràmit el recurs, però en cas que el prengui en consideració tindrà un màxim de dos mesos per emetre el veredicte a comptar a partir del dia en què va ser acceptat.

Govern considera que ha d’estar present en el judici perquè les despeses que ha hagut de fer derivades del cas BPA sumen actualment 23,4 milions d’euros. Aquesta xifra, però, no és definitiva perquè cal recordar les múltiples causes en què l’AREB es defensa de les querelles de les persones a les quals se’ls ha bloquejat els diners perquè no han pogut demostrar el seu origen lícit. L’executiu defensa que els 23,4 milions d’euros no s’haurien hagut de gastar si no s’haguessin comès els presumptes delictes dels quals s’acusa els processats. I es reserva el dret de demanar la indemnització davant d’una possible condemna perquè l’Estat recuperi els diners. Els accionistes minoritaris també defensen el seu dret a estar en la causa com a actors civils. Consideren que la hipotètica actuació de blanqueig organitzat dins del banc que sosté la fiscalia i la instrucció del cas per part de la Batllia ha estat el motiu que les seves accions perdessin tot el valor. Un argument similar al dels preferentistes.

tracking