justícia

Els lletrats clamen per més mitjans a la Batllia pel bloqueig pels plets contra l'AREB

El col·legi demana al Govern “més mitjans” per tal d’agilitzar les causes administratives

Els lletrats clamen per més mitjans a la Batllia pel bloqueig pels plets contra l'AREBARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Col·legi d’Advocats d’Andorra (CADA) denuncia una situació de col·lapse a la jurisdicció administrativa. Es tracta de retards en els procediments oberts pel caràcter preferent que tenen els recursos que s’interposen contra l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), relacionats amb el cas BPA. Per aquest motiu la degana del Col·legi, Sophie Bellocq, va manifestar ahir la seva preocupació i va demanar al Consell General i al Govern que dotin la justícia de més mitjans per agilitzar els tràmits administratius.

Segons Bellocq, aquest alentiment s’explica per les nombroses demandes que s’interposen contra l’AREB i que la llei de restructuració de les entitats bancàries, vigent des del 2015, marca com a prioritàries. Bellocq va explicar que s’ha de trobar una solució per una situació que defineix com un “embussament del circuit judicial”. En aquest sentit, la degana del Col·legi va admetre que l’estructura judical actualment no té prou recursos per assumir les demandes contra l’AREB. “Si sabem que hi ha molts recursos prioritaris a tractar i que l’estructura que hi ha avui no és suficient per assumir-los, no podem arribar al bloqueig de la judicació administrativa”, va manifestar la degana dels lletrats.

Tot i això, Sophie Bellocq va voler desvincular el poder judicial d’aquesta problemàtica. “Això no és culpa ni dels batlles, ni de l’administració de justícia ni del Tribunal Superior”, va insistir, i va situar en el punt de mira la llei de restructuració dels bancs.

Davant d’aquesta situació, Bellocq va plantejar possibles solucions com, per exemple, agafar substituts ad hoc sense necessitat que s’hagin de crear més places. A dia d’avui hi ha dos batlles administratius i tres magistrats a la sala del Tirbunal Superior, segons va detallar Bellocq. Amb tot, va dir que es tracta d’unes mesures que han de prendre en última instància el Consell o el Govern per tal que es puguin tractar tots els recursos, a banda dels de l’AREB, en “uns terminis raonables”.

Preocupació entre els advocats

Bellocq va confirmar un cert neguit entre els col·legiats. “Hi ha molts advocats que s’han queixat i que estan preocupats”, va destacar. La degana del CADA va afegir que “efectivament estem registrant un retard [en els procediments administratius] que no és habitual i no s’està solucionant”. En aquesta línia, va confirmar que s’ha incrementat en dos mesos la demora dels tràmits que “ha passat de sis a vuit mesos en segones instàncies”, va destacar Bellocq. Tanmateix, va sostenir que “hi poden haver excepcions que s’allunyin d’aquesta mitjana”.

Amb tot, Bellocq va confirmar que encara no han formalitzat la petició per escrit i que només l’han exposada “verbalment” sense obtenir cap resposta de Govern. De totes maneres la degana del CADA té previst reunir-s’hi abans del mes de juny per abordar diverses qüestions.

POSAR LÍMITS EN EL DRET A EXAMEN

Els pròxims dies el Col·legi demanarà al Govern la possibilitat de modificar el reglament per tal de limitar el número de vegades que un advocat es pot presentar a l’examen que ha de superar per poder exercir la professió. Per a Bellocq “una persona que ha revisat el temari cinc o sis vegades si al final no aprova, o no hi posa la bona voluntat o s’ha de plantejar de fer una altra professió”. Tot i això, es podran eximir de part d’aquesta prova els titulats en dret amb el postgrau de l’UdA i, a partir del setembre, ja no caldrà que passin l’examen aquelles persones titulades i que obtinguin el màster en dret que oferirà la mateixa universitat.

tracking