El TS avala la prohibició de construir una gasolinera al Pas de la Casa

La llei prohibeix per seguretat vendre carburant en zones pròximes a les fronteres

El TS avala la prohibició de construir una gasolinera al Pas de la CasaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Superior (TS) va rebutjar el recurs presentat per una empresa que volia construir una benzinera al Pas de la Casa, prop de la frontera amb França. D’aquesta manera, els magistrats ratifiquen la sentència de primera instància, que donava la raó al comú d’Encamp. L’ens n’havia denegat l’aixecament d’acord amb una normativa del Consell General que estipula que està prohibit establir sortidors i estacions de venda de carburants a partir d’un determinat punt quilomètric fins a la frontera amb França o Espanya.

Els magistrats també avalen l’argumentació que va fer el ministeri d’Ordenament Territorial, que va justificar que aquesta delimitació es deu a “raons de mobilitat” per no perjudicar el trànsit en trams viaris de circulació sovint congestionats, com són els punts de carretera propers a les fronteres. A més, també va apuntar a motius de seguretat pel propi risc que implica comercialitzar carburants. L’empresa, però, havia al·legat després de la primera sentència, de l’octubre del 2017, que aquesta ordinació, que datava del 1981, havia quedat derogada per l’entrada en vigor del Pla d’ordenació i urbanisme de la par­­ròquia (POUP), i el comú defensava que la llei seguia vigent perquè amb la Constitució es van afegir al marc legislatiu del país.

La sentència determina que el que també generava “controvèrsia” era quina administració té la competència per avalar o no la construcció de la gasolinera. Els magistrats diuen que si bé les competències en matèria de regulació, autorització i registre de les condicions d’obertura correspon als comuns d’ençà de l’aprovació de la Constitució, la potestat comunal s’ha d’exercir “dins del marc de la legislació estatal”. En aquest cas, com que la instal·lació de les benzineres afecta només les carreteres i les zones prop de les fronteres, s’entén que la “competència exclusiva és de l’Estat”.

El tribunal també s’empara d’una sentència del Tribunal Constitucional que diu que els ordenaments dels comuns “són limitats” en relació amb l’ordenament jurídic estatal. També diu que hi ha ordenaments en els quals “sempre imperen les lleis generals de l’Estat” i que “asseguren la unitat del sistema”. El tribunal també destaca que el comú accepta, “sense posar en dubte”, que la competència és de l’Estat.

tracking