Tribunals

La batlle deixa lliure l'exgestor de BPA 'Betingo' Sanguinetti

Afirma que rebia propostes d’Odebrecht i les passava als superiors de BPA, que decidien

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La declaració de Betingo davant la batlle va ser precisa i clara, fins al punt que la majoria d’advocats, segons diverses fonts properes al cas, van donar per bones les explicacions sobre el seu rol en l’afer BPA. Sanguinetti va explicar que treballava a sou de Banca Privada a l’Amèrica Llatina i que rebia propostes d’empreses, especialment constructores brasileres, per tirar endavant plans d’estructuració fiscal. Dit en d’altres paraules, Odebrecht i d’altres constructores volien amagar el diner negre provinent de la no declaració de tot el que ingressaven.

Betingo va detallar ahir davant de la batlle Mingorance que escoltava les propostes, ja que la seva missió era captar clients, i que només entrava a tractar aquelles que no eren extremament complicades financerament. L’exgestor va indicar que a vegades, quan no entenia ben bé el producte que el client havia desenvolupat, preferia prescindir-ne. L’uruguaià va relatar quin era el mecanisme que utilitzava com a assalariat del banc. Una vegada rebia les propostes de plans per al diner negre fiscal les presentava als seus superiors a BPA. Al mateix temps en tenien coneixement el departament de compliment i el de prevenció de blanqueig. I Betingo va acabar afirmant que ell, al cap i a la fi, era un simple treballador que traslladava una proposta i que eren els que estaven per damunt seu els que l’estudiaven i l’acceptaven o no. La possibilitat que es tractés d’operacions de blanqueig de diners de suborns o corrupcions és quelcom que ell no tenia present i que considera que corresponia a les persones i als organismes que eren els encarregats de vetllar perquè aquestes pràctiques no es portessin a terme.

A l’hora d’assenyalar quins eren els superiors als quals derivava la responsabilitat, Sanguinetti va citar Xavier Mayol, Pablo Laplana, Xavier Campos i Juan Cejudo. En la declaració no es va arribar a referir a cap membre de la cúpula de l’entitat, deixant clar que les seves relacions es limitaven a la línia intermèdia o de l’escalafó més baix de direcció.

Sanguinetti va respondre a les preguntes dels advocats de les diverses parts representades en la causa del cas Odebrecht, que analitza els suposats suborns fets a través de societats creades per BPA Serveis i de comptes a BPA que la constructora brasilera va fer a desenes de polítics i funcionaris d’una dotzena de països de l’Amèrica Llatina. Odebrecht pagava comissions per les concessions d’obres multimilionàries. Es tracta de l’afer més important de corrupció a la història del continent.

Betingo havia estat assenyalat com l’home clau de BPA en relació amb Odebrecht. La batlle Mingorance en va sol·licitar l’extradició a l’Uruguai i va ser concedida. L’exgestor va arribar el mes passat i va ingressar a la Comella després d’una declaració inicial. Mingorance va considerar ahir que Betingo no havia de continuar en presó provisional. Només sortir de la Batllia es va traslladar a un hotel del Prat de la Creu i no se sap si se’n torna l’Uruguai.

LES CLAUS

1. Home clau. Extradit de l’uruguai pel ‘cas odebrecht’

Betingo Sanguinetti va ser extradit per l’Uruguai a petició de la batlle Canòlic Mingorance després que fos assenyalat com l’home clau en la vinculació de la constructora Odebrecht amb Banca Privada i BPA Serveis.

2. Popular. Germanastre d’un

ex-president uruguaià

L’exgestor de BPA és un dels homes més populars de l’Uruguai per una doble condició. D’una banda, és germanastre de l’anterior president, Julio Maria Sanguinetti, i, de l’altra, és director del club més important del país: Peñarol.

3. Circuit. De l’avió a andorra i de la batllia a la presó

L’uruguaià va ser acompanyat per agents d’Interpol en el trasllat des del seu país fins a Andorra. L’exgestor sempre va estar d’acord a ser extradit. Quan va arribar al país va declarar davant de la Batllia i va ingressar a la Comella.

4. Llibertat. La declaració convenç batlle i advocats

La declaració de Betingo Sanguinetti va ser força clara i va respondre a tots els dubtes que hi podia haver sobre el seu paper a BPA. Tant la batlle com els advocats van quedar satisfets de les explicacions exposades.

La batlle deixa lliure l'exgestor de BPA 'Betingo' Sanguinetti

tracking