salut

Tres trasplantaments amb les donacions de cordó umbilical

Dels 544 parts de l’any passat es van realitzar extraccions de sang en 175

Tres trasplantaments amb les donacions de cordó umbilical

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les donacions d’unitats de sang de cordó umbilical realitzades al país han permès realitzar tres trasplantaments a l’Estat espa­nyol des de l’entrada en funcionament del programa, ara fa cinc anys. Les mostres obtingudes al país van fer possible un primer trasplantament, que va tenir lloc l’any 2014, mentre que el segon es va efectuar el 2017 i el tercer, aquest any, segons va fer públic ahir el Govern a través d’un comunicat.

Les dades proporcionades per l’executiu reflecteixen que en tot l’any passat fins a un 32% de les dones que van parir van donar unitats de sang del cordó umbilical. En aquest sentit, dels 544 parts que hi va haver, 308 dones es van inscriure com a donants i es van realitzar un total de 175 donacions efectives. L’executiu assegura que els resultats, que qualifica de “satisfactoris”, “avalen l’esforç nacional” que s’ha fet a partir del programa de donació d’unitats de sang de cordó umbilical. Així mateix, considera que “reafirma la qualitat” de tot el procés. Un procediment que inclou l’obtenció de les mostres, la validació, el transport, el processament, la criopreservació i l’emmagatzematge de les mostres que són viables.

Solidaritat de les dones

Pel que fa a la xifra de les donacions, el Govern posa de manifest que “les dades obtingudes durant l’any 2017 evidencien que les dones gestants andorranes han mostrat de nou la seva solidaritat”. En aquest sentit, remarca tant les xifres elevades d’inscripcions al programa de donació com el nombre de donacions finalment efectuades.

D’aquesta manera, l’executiu exalça la participació ciutadana i afirma que es reforça “la voluntat de cooperació i solidaritat del Principat amb la comunitat internacional”. El programa va ser impulsat pels governs andorrà i espanyol fa cinc anys i compta amb la col·laboració de l’Organització Nacional de Trasplantaments espanyola, el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, la Fundació Internacional Josep Carreras per a la Lluita contra la Leucèmia, la Fundació Crèdit Andorrà i el SAAS.

tracking