Economia

El nou president de la Cambra aposta per fer un aeroport al país

Defensa millorar les comunicacions per atreure més inversió estrangera i un turisme de qualitat

Més formació als comerciants i un aeroport propi
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) va presentar ahir la seva nova junta, que estarà presidida per Miquel Armengol en substitució de Marc Pantebre. Armengol, fins ara vicepresident de l’entitat, ocuparà el càrrec durant tres anys. Un temps en què, segons el nou president, “hi haurà canvis importants” als quals la nova junta haurà de fer front, com ara la nova llei de la CCIS o els canvis al sector turístic del Principat. En la seva primera compareixença davant els mitjans com a president de la Cambra, Armengol va posar en relleu la necessitat de “desenclavar el país” dels Pirineus a través de la construcció d’un aeroport dins de les fronteres del Principat. En aquest sentit, va referir-se a les limitacions de l’aeroport de la Seu-Andorra, tot i que va reconèixer que actualment és “estratègic”, i va subratllar que “el repte d’Andorra és a la comunicació, saltar-se les fronteres, i això només ho fem per dalt”. Amb tot, va afirmar que tenir un heliport és necessari però no fonamental en aquesta comesa.

Més inversió estrangera

Segons Armengol, la hipotètica infraestructura aèria permetria atreure més inversió estrangera i de més alt nivell, i alhora un turisme d’una qualitat superior. “El turisme que tenim aquí és de 300 o 400 quilòmetres de distància. Per Andorra és vital trobar vies de comunicació directes amb l’exterior i això va pel cel”, va afirmar. Precisament en aquesta línia, Miquel Armengol va assenyalar que un dels principals reptes de la seva presidència és fomentar la relació amb les cambres de comerç estrangeres, més enllà de l’espa­nyola i la francesa, com ara Àustria o Suïssa. En aquest sentit, va referir-se al fet que Andorra ja forma part de les cambres iberoamericanes i va remarcar la possibilitat que el Principat sigui la seu “d’aquí a dos anys del congrés de cambres iberoamericanes”.

Armengol també va destacar “el repte” que suposa la negociació per l’acord d’associació amb la Unió Europea, atès que “la lliure circulació de mercaderies pot obrir les portes a l’e-commerce”. Un “complement per a les empreses del país” per “tenir facilitat de vendre fora”. Igualment, quant a les negociacions, el nou president de la Cambra va qualificar de “molt important” aconseguir una moratòria de 30 anys respecte al tabac perquè “et dona temps a buscar altres vies d’ingressos”.

Canvis d’hàbits turístics

Pel que fa al turisme, Armengol va afirmar que aquest sector està “evolucionant”. “Fins ara la gent venia a comprar i aprofitaven per fer turisme i ara la tendència és que la gent faci turisme i si de cas compri”, va explicar. Per això, va argumentar que el turista “està més dies aquí” i el seu pressupost és el mateix que per un dia, “llavors compra menys”.

El nou president de la Cambra aposta per fer un aeroport al país

tracking