institucions

El Consell Superior de la Justícia defensa la seva independència

El Consell Superior de la Justícia defensa la seva independència

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari de la Constitució i l’aprovació, mesos després, de la Llei qualificada de la justícia i la constitució del primer Consell Superior de la Justícia (CSJ), l’ens presidit per Enric Casadevall ha emès un comunicat de premsa per fer algunes apreciacions sobre el seu funcionament, “recordar algun dels elements que darrerament s’han posat en qüestió” i reivindicar la seva independència. Casadevall va detallar alguna de les apreciacions errònies que han volgut corregir com ara que “el vicepresident el nomena el Govern”. En aquest sentit, va puntualitzar que el president sí que és la persona designada pel síndic general però que la resta de càrrecs –vicepresident, secretari i vocals– els nomenen els mateixos integrants de l’organisme. “Els dos últims vicepresidents han coincidit amb el membre designat pel cap de Govern però no sempre ha estat així”, diu el comunicat, que recorda que la resta dels cinc integrants de l’organisme els designen els dos Coprínceps i els batlles i magistrats.

Un altre dels mecanismes d’elecció que s’han volgut deixar clars és el del fiscal general, que és designat pel Consell Superior a proposta del Govern però una proposta que es pot “rebutjar”. Quant als fiscals adjunts, recorda l’ens, el CSJ convoca les proves i després n’envia els resultats a l’executiu que “sempre proposa el candidat amb millor qualificació global”. Tanmateix, i sobre el qüestionament que organismes internacionals han fet del mandat temporal dels jutges, el Consell Superior recorda que la darrera modificació de la Llei qualificada de la justícia ja deixa clar que únicament es podrà impedir la renovació d’un batlle o un magistrat que vulgui seguir al càrrec si ha estat condemnat per un delicte dolós.

Casadevall va destacar que als fòrums internacionals que participen –la Cumbre Judicial Iberoamericana i la Réseau Francophone des Consells de la Magistrature– el sistema d’elecció dels membres del CSJ i dels de la fiscalia s’han valorat sempre positivament.

tracking