moviments polítics

Negociacions per crear un nou partit conservador

Representants d’Unió Laurediana i Ciutadans Compromesos es van trobar en un sopar en què van tractar la creació d’una nova formació nacional

Negociacions per crear un nou partit conservador

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un sopar fins a les dues de la matinada a Arinsal. Aquesta trobada ha estat el punt de partida perquè Unió Laurediana (UL) i Ciutadans Compromesos (CC) de la Massana hagin posat les bases per negociar la possibilitat de crear un partit de caire conservador que es pugui presentar a les properes eleccions amb una llista nacional i diverses candidatures parroquials. Els consellers de les dues formacions van ser presents a la trobada en què es van tractar els diversos escenaris, segons fonts properes a la reunió, que estan obertes fins a la convocatòria dels comicis. Les dues forces entenen que tenen una situació similar. Els demòcrates els ofereixen el retorn a casa, ja que tant UL com CC formaven part del conglomerat que va crear Demòcrates per Andorra el 2011. Al mateix temps, però, tant massanencs com lauredians mantenen discrepàncies sobre com han governat els taronges en els darrers anys.

Un nou elements ha entrat en l’equació al voltant del grup de polítics veterans que estan dins dels demòcrates i que s’estan mostrant crítics amb l’acció de govern. Aquest col·lectiu es troba al voltant del sector més conservador de DA i tant UL com CC veuen que podrien tenir la mateixa sintonia ideològica. Aquesta via complementa l’escenari que ja treballaven les dues formacions en el sentit que es veuen capacitades per concórrer als comicis i convertir-se en el principal partit de l’oposició, com a mínim. Aquest convenciment neix de la debilitat que veuen en els liberals, amb gairebé cap possibilitat de guanyar ni una sola parroquial, mentre que la unió UL-CC es veu amb sis consellers de sortida simplement vencent les seves parroquials (on són clarament favorits) i sumant aquests vots a la nacional.

Primera força conservadora

Amb els números a la mà ja serien, segons les mateixes fonts, la primera força conservadora, clarament per davant d’uns liberals que preveuen que tinguin un sostre de tres consellers difícil de superar. Amb els sis consellers com a punt de partida creuen que si s’amplia la base amb el sector més conservador i descontent dels demòcrates ja es faria un salt endavant. I no es descarta que alguns comitès liberals que veuen les grans dificultats en els propers comicis puguin acabar integrant-se en el nou projecte.

L’esperit, segons les fonts consultades, és analitzar de forma acurada quines són les opcions reals de convertir-se en el gran partit conservador, desbancant els liberals, i amb capacitat per plantar cara als demòcrates. Aquesta carta compta amb un element que la pot potenciar, segons fonts properes a UL, si finalment els liberals tanquen un pacte amb les dues forces socialdemòcrates (SDP i PS) o amb una. Aquesta opció es veu com una entrega en safata de plata de l’electorat conservador que difícilment serà capaç de votar llistes conjuntes per elegir consellers socialdemòcrates a les candidatures parroquials. Una font propera a Ciutadans Compromesos va comentar que si fos segur que aquest pacte existirà seria molt més fàcil engegar el projecte per convertir-se en el principal partit conservador.

Formar part de la majoria

El moviment per explorar l’opció d’un nou partit no elimina la possibilitat que les dues formacions parroquials mantinguin oberta l’opció d’un acord amb els demòcrates. Les possibilitats aquí són múltiples i la que es preveu amb més força és fer una llista pròpia a la parròquia i donar suport a la llista taronja a la nacional. L’avantatge seria formar part d’una majoria absoluta àmplia gairebé garantida i mantenir certa independència.

SENSE PRESSIÓ PEL FUTUR CANDIDAT

L’opció de crear una nova formació es vol separar, segons fonts properes al tema, de la pressió per establir qui hauria de ser el candidat. UL i CC treballen amb un calendari en què les eleccions es troben en una forquilla des de final d’any fins al maig. Com que encara queden molts mesos l’objectiu és anar avançant si els interessa o no la creació d’una nova formació. L’elecció final d’un líder dependria especialment de quines serien les sensibilitats que acabessin abraçant el projecte. Per això és un tema que es prefereix deixar de banda perquè no es considera prioritari.

tracking