administració

Demanda pel descompte de sou als funcionaris vaguistes

Al·leguen que els vaguistes no havien de veure reduït el salari en 100 euros per dia perquè el dret no està regulat

Demanda pel descompte de sou als funcionaris vaguistesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els funcionaris que van fer vaga ja han vist descomptat del sou la remuneració corresponent a les jornades de treball del 16 i 17 de març. Es tracta d’aproximadament uns 100 euros per dia, per tant uns 200 euros en total si els treballadors van secundar els dos dies de vaga. És per aquest motiu que la plataforma de sindicats de la Funció Pública ha decidit presentar una demanda contra la decisió del Govern de descomptar els dos jornals del salari.

Els col·lectius consideren que com que el dret de vaga encara no està regulat no pertoca (perquè no està legislat) tocar el salari, segons van explicar fonts sindicals. A més, van adduir que hi ha precedents perquè les aturades que van fer duaners i mestres l’any 2014 contra la reforma dels complements de jubilació no van tenir cap impacte en la remuneració. Fonts sindicals van precisar que quan tots els vaguistes tinguin les nòmines del mes de març faran efectiva la presentació de la demanda, que estan acabant de valorar amb un advocat.

Dimissió de Descarrega

La plataforma sindical va enviar ahir una carta adreçada al cap de Govern, Antoni Martí, demanant “la destitució immediata” de la ministra de la Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, per “la negativa de diàleg amb els sindicats”. També per “no entendre el que és una societat democràtica, amb drets constitucionals i per menystenir els drets socials, laborals i sindicals dels treballadors de l’administració pública”. “Ens avergo-nyeix la poca cultura democràtica demostrada enfront de l’exercici d’un dret constitucional com és el dret de vaga”, van manifestar en un comunicat, on van instar l’executiu a “buscar el consens i el diàleg amb les parts implicades”. “La ministra ha demostrat no estar a l’altura de les circumstàncies, negant tota possibilitat de diàleg al declarar no voler tornar a seure amb els sindicats”, van denunciar, afegint que “ha suspès en diplomàcia i ha faltat a les seves obligacions”. Una situació que, afirmen, “en qualsevol altre país de la Unió Europea seria inversemblant”. “Amb aquestes actituds no podem pretendre anar cap a Europa”, van cloure.

La ministra Descarrega va assegurar que la ronda de negociacions estava conclosa i que els possibles canvis a introduir al projecte de llei es vehicularien durant el període parlamentari a través d’esmenes. Un fet que els sindicats rebutgen de ple i que de confirmar-se (el projecte encara no ha entrat a tràmit) provocarà la interposició d’un recurs per vulneració de la llibertat sindical, segons van avançar fonts de la plataforma sindical. Concretament, recorden que tres sentències avalen que la llei s’ha de registrar al parlament amb els informes preceptius i denuncien que actualment encara en falten dos i que per tant el text no pot entrar a tràmit. “La llei s’ha de fer amb nosaltres, ha d’estar consensuada entre nosaltres i Govern”, van subratllar ahir des de la plataforma, que van parlar d’una llei que és “maquillatge” perquè “no resol res” i no acaba amb les diferències salarials que hi ha dins de l’administració general, on segons van assegurar hi ha treballadors que cobren la meitat que d’altres per fer la mateixa feina.

Reunions amb Martí

Els sindicats demanen la dimissió de Descarrega per negociar directament la reforma amb Toni Martí. “Ara mateix no tenim interlocutor”, van apuntar des de la plataforma, alhora que van lamentar que davant l’amenaça de vaga el cap de Govern es va comprometre a renegociar i revisar alguns aspectes de la llei abans d’entrar-la a tràmit. Punts que després, a la taula de negociacions, els ministres van blindar, trencant tots els ponts, lamenten.

NO ES DESCARTEN MÉS ATURADES

La plataforma sindical no descarta convocar més aturades. Els col·lectius es tornaran a reunir la setmana que ve, un cop finalitzat el període de vacances escolars de Setmana Santa, per valorar si preparen més accions. Fonts sindicals van avançar que en comptes de jornades senceres de vaga aquesta vegada podrien apostar per convocar manifestacions puntuals, però van insistir que la pilota està al teulat de Govern i dependrà de si l’executiu accedeix a tornar a asseure’s amb els col·lectius. Paral·lelament, estan acabant d’enllestir les ILP i preveuen iniciar les recollides de signatures en les pròximes setmanes.

REUNIONS AMB EL COS D'EDUCACIÓ

El Govern no té previst, de moment, tornar a reunir-se amb els sindicats per discutir la Llei de la Funció Pública, però sí que va anunciar que es trobaria amb el sector educatiu per abordar el contingut de la llei del cos. Tot i així, fonts sindicals van explicar que el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, es reunirà amb els treballadors només per exposar-los els canvis que introdueix el projecte però no negociarà la llei amb el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP). L’organització havia reclamat seure a parlar amb

Govern d’aquelles qüestions específiques que afecten el cos educatiu.

tracking