Reportatge

Empreses igualitàries

Andorra Telecom i Inlingua van rebre el passat 8 de març el primer guardó a favor de la igualtat de gènere en l’àmbit laboral. Ambdues companyies desenvolupen actualment diferents mesures per “aconseguir que cada vegada hi hagi menys diferències a la feina”.

Empreses igualitàriesSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Declaració dels Drets de l’Home i el Ciutadà va ser aprovada el 1789 per l’Assemblea Nacional Constituent francesa i va marcar l’inici del reconeixement de tots els homes a tenir els mateixos drets i deures. El text, sens dubte, va obrir una finestra a una societat igualitària, de la qual les dones, però, quedaven fora. La resposta, dos anys després, quan Olympe de Gouges va escriure la Declaració dels Drets de la Dona i de la Ciutadana, en què convidava els homes a preguntar-se si eren “capaços de ser justos”.

Una qüestió de plena actualitat al Principat, sobretot en l’àmbit laboral. Per això, Govern va decidir posar en marxa el primer guardó Olympe de Gouges i així reconèixer les empreses amb polítiques d’igualtat. Andorra Telecom i Inlingua van rebre el premi el passat 8 de març gràcies a les diferents mesures implementades per equiparar homes i dones.

Plans d'igualtat a l'empresa

“A l’empresa hi havia una gran sensibilitat interna per la igualtat de gènere, vam trobar que era un bon moment i a principis d’aquest any vam aprovar el nostre primer pla d’igualtat”, explica Inés Martí, la responsable de comunicació i RSC de l’operadora telefònica. Des de llavors, les accions que s’han succeït en pro de la paritat a Andorra Telecom estan vigilades per una comissió d’igualtat permanent i pels agents d’igualtat. “Els dos òrgans estan formats per treballadors de l’empresa que, de forma voluntària, vigilen que tot s’estigui fent bé”, afirma Martí, al mateix temps que apunta, però, que a la plantilla de l’empresa hi ha “aproximadament un 20% més d’homes que de dones”.

En aquest sentit, segons assegura la responsable de comunicació d’Andorra Telecom, la companyia du a terme tallers de sensibilització entre els seus empleats, s’ha compromès a emprar un llenguatge no sexista a les seves campanyes i a participar a les activitats públiques a favor de la igualtat. “Existeix la necessitat de treballar per acabar amb les diferències de gènere i conscienciar que homes i dones som iguals”, sentencia Inés Martí.

Comissions permanents

La directora d’Inlingua, Susanna Tarragona, s’expressa en el mateix sentit. “Entre tots hem d’aconseguir que cada vegada hi hagi menys diferències a la feina. Tothom ha de tenir les mateixes oportunitats independentment del seu sexe”, afirma. Per això, Tarragona assenyala que l’acadèmia d’idiomes va aprovar el seu pla d’igualtat a principis d’any: “els nostres treballadors, que són 28 dones i 11 homes, tenien sensació d’igualtat a l’empresa, però sempre s’han de fer millores”.

“Ara tenim una bústia de suggeriments, un full per alertar d’assetjament sexual i ens hem compromès a participar en les activitats relacionades amb la dona”, apunta la directora d’Inlingua. Tot això, vigilat molt de prop per una comissió d’igualtat que es reuneix periòdicament i de la qual formen part els propis treballadors. “Estem molt satisfets amb tot plegat”, conclou Susanna Tarragona.

tracking