Salut

Detectat un sol cas de tuberculosi l'any passat

Es tracta d’una dona resident i la taxa d’incidència va caure a 1,3 per cada 100.000 habitants

Detectat un sol cas de tuberculosi l'any passat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Principat va tenir un cas de tuberculosi l’any passat. Es tracta de l’única sospita notificada d’aquesta malaltia, que es va confirmar posteriorment, segons va informar ahir el ministeri de Salut a partir de les dades extretes del programa de prevenció i control de la tuberculosi (Ppcta).

D’aquesta manera, són tres casos menys respecte el 2016, amb una taxa d’incidència anual que es va situar en 1,3 per cada 100.000 habitants l’any passat. Una dada que certifica, un any més, una tendència a la baixa. Aquest índex continua sent inferior als registrats el 2016 també en països veïns. I és que a França es va situar en 7, a Espanya en 10,2 i a Portugal 17,3 mentre que a Andorra la taxa d’incidència va ser de 5,2 per 100.000 habitants, segons apunta un comunicat emès pel Govern.

Pel que fa a l’únic cas del país, es va diagnosticar a una dona resident d’entre 15 i 34 anys. Tot i això l’any passat hi va haver un total de tres contactes identificats i informats als quals se’ls va fer la prova de la tuberculina; en una segona revisió dos dels contactes convivents amb tuberculina inicial van donar un resultat negatiu. Segons els registres del ministeri de Salut, la taxa d’incidència dels darrers cinc anys se situa en un 4,9. Això suposa gairebé dos punts per sota del període 2012-2016, quan va ser de 6,7 punts. A més, el nombre de nous infectats en aquest darrer quinquenni també ha disminuït de manera considerable, i ha passat de 26 a 19.

Els darrers deu anys el programa de prevenció i control de la tuberculosi ha registrat un total de 201 quadres sospitosos, dels quals finalment 178 han estat confirmats. D’aquests, 151 es van donar entre residents al país i els 27 restants a les proves que efectua el servei d’Immigració.

Una altra xifra destacable és la franja d’edat amb més incidència, aquesta se situa entre els 35 i 54 anys, i els homes són els més diagnosticats.

Campanya de ‘compromís’

Coincidint avui amb el Dia mundial per erradicar aquesta malaltia l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i Stop TB Partnership han escollit el lema Es busquen líders per a un món lliure de TB. Pots fer història. Erradica la TB. Es tracta d’una campanya que apel·la al compromís per acabar amb la tuberculosi en tots els àmbits de la societat. Paral·lelament, i en clau internacional, el 15 de desembre passat l’Assemblea General de l’ONU va votar a favor de celebrar una reunió d’alt nivell sobre aquesta qüestió sanitària amb una cita que està programada per aquest mes de setembre.

Segons dades de l’OMS, a dia d’avui aquesta malaltia segueix sent la principal infecció causant de mort a nivell mundial, amb més de 4.500 defuncions diàries. Amb tot, els avenços científics n’han facilitat la cura si se segueixen els tractaments mèdics prescrits. Al Principat el programa de prevenció i control de la tuberculosi garanteix el diagnòstic, el tractament i un seguiment fins a la recuperació del pacient.

tracking