Societat

Crítiques a les mancances de la Llei dels refugiats

Celebren l’aprovació de la norma però censuren el “retard” amb què arriba

Crítiques a les mancances de la Llei dels refugiatsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’associació andorrana a favor dels refugiats Obrim-los Obrim-les va celebrar ahir l’aprovació al Consell General del projecte de llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries, que permetrà vehicular legalment l’acollida de refugiats al Principat. Així mateix, des de l’entitat van valorar positivament el suport de tots els grups al text i la voluntat de l’executiu de garantir els serveis socials bàsics, com ara l’educació o la sanitat, a les persones que arribin al país per tal de garantir la seva inclusió. En aquest sentit, van afirmar que estaran “vigilants i implicats” per tal que aquests drets es compleixin. Tot i això, a Obrim-los Obrim-les van criticar “el llarg retard” en l’aprovació de la llei, atès que “han passat dos anys des que Govern va anunciar que s’elaboraria un marc judicial per encabir l’acollida de persones refugiades”.

Crítiques als “interrogants”

A més, van posar en relleu els “molts” interrogants que presenta la norma. “Censurem que no s’especifiqui el marge de temps en què aquestes persones haurien de venir al país ni tampoc el nombre de persones que podrien venir”, van apuntar des del col·lectiu. Igualment, van denunciar la falta de claredat quant als criteris pels quals se seleccionaran les persones que puguin trobar refugi a Andorra. En aquest punt, des d’Obrim-los Obrim-les van criticar que a la llei no s’especifica l’origen o la nacionalitat d’aquells que podran beneficiar-se de la mesura, atès que “al projecte de llei es parla de les persones que fugen del conflicte sirià”. “Si es confirma aquesta restricció ho veuríem com a una manca de solidaritat i d’empatia cap a les persones desplaçades a causa d’altres conflictes”, van precisar. Un altre aspecte que van desaprovar és la falta de concreció respecte als mecanismes per garantir l’accés als serveis socials bàsics, perquè, van exemplificar, “ja és un problema per a altres ciutadans del país trobar habitatge”.

D’altra banda, el col·lectiu andorrà a favor dels refugiats va manifestar la seva oposició que “s’elimini el termini de dos anys per regular el dret d’asil. És un dret fonamental inajornable”. En aquest sentit, van afirmar que està “totalment fora de lloc el canvi d’un a dos anys per establir les quotes d’acollida”. Finalment, des d’Obrim-los Obrim-les van demanar una reunió amb Govern per tal de conèixer els terminis per fer efectiva l’acollida, els criteris de selecció i per manifestar la seva voluntat “per treballar plegats en aquest àmbit”.

tracking