Política

Marsol, en contra del repartiment a parts igual de les transferències

La cònsol major de la capital opina que era el moment de “premiar” les parròquies amb més població i més pernoctacions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cònsol major d’Andorra la Vella va indicar ahir que la proposta de Govern de repartir els 4,4 milions d’euros dels tres articles que va declarar inconstitucionals, a parts iguals entre les set corporacions, és una idea “amb la qual no estem d’acord, ja que creiem que cal premiar les parròquies amb més població però també aquelles que tenen més pernoctacions perquè tenim més demanda de serveis”. Marsol, però, va matisar que “som persones democràtiques i acceptarem el que digui la majoria, per això tampoc ens plantejarem emprendre cap mena d’acció judicial contra la nova proposta”.

Per la cònsol major de la capital, la nova llei de transferències “hauria pogut ser un bon moment per tornar a posar sobre la taula els criteris que crèiem més convenients, però no ens en vam sortir i ara sabem que és una lluita en la qual no tindrem majoria”. En aquest sentit, Marsol va explicar que ara totes les corporacions hauran de valorar la proposta de l’executiu de manera interna i després donaran una resposta.

En la mateixa línia, la cònsol major d’Escaldes, Trini Marín, va mostrar la seva conformitat amb la resolució de Govern. La cònsol va afirmar que la valora “positivament”, tot i que va precisar que encara han d’analitzar, juntament amb l’oposició, la fórmula que a hores d’ara hi ha sobre la taula.

Marín va assenyalar que “des del 1993 aquesta llei s’havia d’actualitzar” i que si “el TC ha considerat que hi ha articles que no són constitucionals, doncs s’ha d’acceptar”, i va afegir que “encara falta per veure a quina partida s’imputen els diners”.

Reunions internes

La cònsol major d’Escaldes-Engordany va puntualitzar que per dur a terme el repartiment homogeni d’aquests milions de les transferències, uns 630.000 euros per a cada parròquia, encara falta que les set corporacions validin el plantejament i es tornin a reunir amb el Govern, fet que també va comentar Marsol.

De la mateixa opinió és el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, que també va afirmar que “la majoria de comuns estem d’acord amb el pla de Govern i ara hem de fer individualment els nostres números, però en general, la tònica de la reunió de l’altre dia era que tots hi estàvem conformes”. El cònsol encampadà no va voler revelar si tots ells estaven igual de satisfets, però sí que va dir que eliminant els tres articles, “s’acompliria la sentència del TC i això també ho volem tots els comuns”.

Per la seva part, el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, va afirmar que es tracta d’una “proposta que s’aguanta encara que tot és discutible i tot és modificable”. Mandicó també va comentar que encara no l’ha pogut transmetre als seus companys, “per estudiar-la”.

LIBERALS DENUNCIA QUE LA LLEI ÉS "INAPLICABLE"

Des de Liberals d’Andorra van alertar ahir que la Llei de transferències “és inaplicable” després que el Tribunal Constitucional (TC) anul·lés tres dels seus articles. Per als liberals, el motiu d’aquesta incompatibilitat rau en el fet que l’article 8 estableix que les transferències als comuns es distribuiran segons l’article 2 de la llei, el 80% del total, i el 20% restant amb els articles 8.3.a i b, que, van assegurar, “avui són inconstitucionals”. Segons van explicar, “els articles suspesos pel TC afecten 6,6 milions d’euros de les partides de solidaritat i particulars comunals, que passaran a ser més de 7,3 milions el 2020”. Els liberals van puntualitzar que “la impossibilitat d’imputar la totalitat de les transferències fa que no es puguin distribuir sense corregir aquestes mancances”. El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va afirmar que “ha estat una irresponsabilitat del Govern de DA voler liderar en solitari canvis de gran rellevància institucional, deixant de banda el pacte constitucional”. Gallardo va recordar que el recurs del TC a la llei es va poder presentar gràcies a l’abstenció de dos consellers liberals de la circumscripció nacional. “Vam fer un vot de responsabilitat política”, va sentenciar.

Marsol, en contra del repartiment a parts igual de les transferències

tracking