TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

POLÍTICA

França respectarà la sobirania fiscal i no exigirà apujar el tabac

El Govern i París posaran en marxa patrulles mixtes d’agents per lluitar contra el contraban

França respectarà la sobirania fiscal i no exigirà apujar el tabacANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

França no demanarà a Andorra augmentar el preu del tabac. El ministre d’Acció i Comptes Públics gal, Gérald Darmanin, que ahir va visitar el Principat, va assegurar que París respectarà “la sobirania nacional” i que “no és una qüestió del govern gal” posar-se entre l’acord que està negociant el Govern amb la Unió Europea. En una roda de premsa en què es va limitar el nombre de preguntes als periodistes, Darmanin va sortir al pas de les informacions publicades les últimes setmanes, que apuntaven que França havia exigit a Andorra reduir el diferencial de preu del tabac i equiparar-lo a altres països a canvi de donar el seu suport en les negociacions amb Brussel·les.

El ministre d’Acció i Comptes Públics francès va afirmar que no hi haurà “exigències fiscals”, però sí que va demanar ser “molt forts” en la lluita contra el contraban. De fet, el representant del l’executiu gal i el Govern van signar una carta d’intencions per aplicar mesures contra el tràfic il·lícit de cigarretes, que s’aplicarà a partir de l’1 d’abril vinent. Es posaran en marxa patrulles mixtes entre agents duaners andor­rans i francesos i hi haurà un major intercanvi d’informació entre els dos països. Darmanin va anunciar que se seguiran fent controls per decomissar el tabac il·legal a les regions franceses, com ara la d’Occitània, i si bé va dir que França preveu augmentar el nombre d’agents, també va afirmar que París farà esforços per invertir en mitjans materials per treballar de manera eficaç contra el contraban.

“No hiha lligam causa-efecte”

Darmanin va assegurar que l’acord adoptat ahir no té res a veure amb el fet que França no demani a Andorra reduir el preu del tabac. “No hi ha lligam causa-efecte entre la negociació del Govern [amb la UE] i la visita d’avui ni amb la fiscalitat del tabac”, va afirmar Darmanin, que va apuntar la possibilitat que en un futur es pot plantejar la possibilitat de demanar la implantació d’una harmonització fiscal dins de la UE que podria incloure el tabac, encara que va afirmar que “no és el cas d’avui”. El cap de Govern, Toni Martí, va “agrair” que França “entengui i respecti” la sobirania fiscal pel que fa als preus de venda de cigarretes i va defensar un diferencial de preu atractiu perquè el tabac sigui “competitiu”. Tot i això, el cap de Govern va afirmar que el diferencial “no pot ser exagerat” per evitar que sigui un “reclam” per al contraban. De fet, Martí va treure pit en assegurar que des que va arribar al capdavant de l’executiu el seu Govern és el qui “més ha apujat les taxes”, i va assegurar que cada cop Andorra ha anat posant menys volum de cigarretes al mercat. El cap de Govern també va afirmar que en els últims cinc anys el nombre de paquets de tabac comissats a la frontera francoandorrana, que el 2012 va ser de 32.000, s’ha multiplicat per deu en els últims cinc anys. Martí, que va reconèixer que els ingressos procedents de la venda d’aquesta mercaderia representen el 25% dels del país, va dir que hi haurà més reunions amb l’executiu gal sobre cooperació.

D’altra banda, Darmanin va tancar files sobre les informacions aparegudes arran d’un informe de l’executiu gal en què s’apuntava que el contraban podria servir per finançar l’islamisme radical a França. El titular d’Acció i Comptes Públics gal va dir que “no hi ha cap problema” amb les autoritats andorranes i, en aquest sentit, Martí va dir que durant la reunió amb Darmanin es van felicitar per la bona cooperació, tot i que va apuntar que “sempre es pot fer més i millorar”. El ministre francès, però, sí que va afirmar que París posa èmfasi en la lluita contra el contraban procedent de diferents indrets perquè aquesta problemàtica està lligada a l’organització de xarxes criminals que exploten persones, i va admetre la possibilitat que alguns cops els beneficis del tràfic il·lícit puguin ser utilitzats per finançar grups terroristes.

tracking