Aturada de funcionaris

Els sindicats celebren la mobilització i Govern en minimitza el seguiment

Gabriel Ubach qualifica la jornada de “dia històric” i demana la dimissió de Toni Martí

Mobilització de funcionaris per la vaga
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els representants sindicals es van mostrar molt satisfets amb el seguiment que va tenir la vaga, malgrat que les explicacions oficials del Govern van intentar rebaixar-ne l’èxit. Segons el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, ahir va ser “un dia històric en què els treballadors diem prou a un sistema caduc i que és agre. Volem polítiques participatives i fer entendre a la classe política que no és el poble qui és deu a la política, sinó al revés”. També va demanar la dimissió de l’executiu que lidera Toni Martí. “No es poden imposar les condicions de la majoria absoluta i de l’aquí mano jo, per això reclamem la dimissió del Govern, que ha estat dèspota amb els funcionaris i els ha tractat de terroristes”, va assenyalar.

David Garcia, del SEP, va reconèixer una “afluència massiva del professorat, ja que estem davant d’una nova llei d’educació i estem realment preocupats per la poca concreció del que fins ara sabem”. Garcia va explicar que “no em consta” pressions als treballadors perquè no vagin a la vaga, però sí que va notar una gran diferència entre plantilla fixa i eventuals, ja que “pràcticament amb ells s’han cobert els serveis mínims. És gent que té por a perdre l’oportunitat d’accedir a una plaça fixa i entenem perfectament que avui no estigui aquí”.

Segons ha pogut saber el Diari, alguns d’aquests eventuals sí que van rebre pressions per assistir a les concentracions. De totes maneres, Garcia va agrair la feina dels eventuals en un dia com aquest, perquè “les famílies que ho necessitaven han pogut portar els fills a l’escola”.

Lara Vilamala, representant dels funcionaris policials, va lamentar que “en 25 anys de Constitució encara no existeixin lleis sindicals que protegeixin els treballadors”, i va afegir: “Volem que Govern no ens prengui el pèl.” A més, va criticar el decret de serveis mínims, ja que “no pot ser que hi hagi més treballadors avui que quan estem de vacances”.

Els representants de l’executiu que van valorar la vaga i el seu seguiment van rebaixar les xifres dels sindicats i van demanar “comprensió” als seus líders. El ministre d’Educació, Eric Jover, va xifrar en el 0% el seguiment de la vaga en departaments com la DTE, de Desenvolupament Tecnològic, o l’aula taller. Sí que va informar que l’escola andorrana de la capital va quedar amb el 20% de professors i que en total “la mitjana és del 52%”.

El ministre va explicar que “tots els centres escolars han obert i que els serveis mínims s’han complert”, i va detallar que l’assistència de l’alumnat va ser del 60% a maternal i primera ensenyança, mentre que al batxillerat només va ser del 2%. En aquest sentit, Jover va indicar que els “preocupa molt la seguretat, especialment la dels infants, i hem constatat que a l’escola més crítica la ràtio d’adult per infant és d’1 a 11. Una xifra molt acceptable”.

El titular d’Educació va comentar que de cara a avui s’espera menys participació del col·lectiu dels professors i que, per tant, les poques incidències registrades encara seran menors. David Garcia i alguns dels representants dels mestres també creuen que avui hi haurà menys professors, entre altres raons perquè cada dia de vaga és un dia que no es cobrarà.

El cap de Govern, Toni Martí, va recordar les bondats de la llei, que finalment no va entrar a tràmit ahir, tot i que s’havia dit que es faria. “Dic obertament als funcionaris que aquesta llei obre la possibilitat de la mobilitat, no treu drets, dona més possibilitat de conciliar vida familiar”, i es va preguntar si Ubach, “i no jo, és qui divideix la societat andorrana”.

Sindicats comunals

La vaga també va tenir participació dels sindicats comunals. Des d’Escaldes, 19 persones s’hi van sumar de 300, mentre que a la Massana no hi consta cap representant del sindicat. El Sitca encara no està constituït i només hi van anar la presidenta i el vicepresident.

EL PS VOL IMPUGNAR ELS SERVEIS MÍNIMS

La consellera general del Partit Socialdemòcrata Rosa Gili va presentar un recurs d’urgència a Sindicatura per anul·lar el decret establert pel Govern per implantar els serveis mínims per la vaga d’ahir i d’avui, ja que, segons afirma, “hi podria haver invasió de competències” del poder executiu sobre el legislatiu. “L’article 19 de la Constitució estableix que la defensa dels drets socials i econòmics dels treballadors s’han de fer a través d’una llei, per tant el Govern no pot decretar els serveis mínims sense la legislació que s’hauria de fer al Consell General”, va argumentar la consellera, que després hi va afegir que “parlar de serveis mínims via decret està fora de lloc”.

Gili va carregar contra el Govern per “no haver desenvolupat aquesta legislació” i treia ferro al fet que una escola, per exemple, hagi de tancar si no hi ha serveis mínims. “No passaria res si s’hagués de tancar un centre”, va dir. Finalment, va recordar que “si estem aquí és perquè ells no han fet la feina”.

Els sindicats celebren la mobilització i Govern en minimitza el seguiment

tracking