Buscat per blanqueig un metge que venia pastilles fraudulentes

La Batllia informa a través del BOPA al facultatiu espanyol Antonio Miguel Bogas de la causa contra ell, en estar en parador desconegut

Buscat per blanqueig un metge que venia pastilles fraudulentes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El metge espanyol Antonio Miguel Bogas Cardeñosa va protagonitzar a l’inici de la dècada dels 90 un frau contra la salut pública que va tenir molta repercussió a l’Estat veí del sud. El doctor va comercialitzar unes píndoles per aprimar-se que, teòricament, s’elaboraven amb elements cent per cent naturals i amb aquesta composició va aconseguir l’autorització del ministeri de Sanitat. Però en realitat, el que hi havia a les pastilles també eren substàncies psicotròpiques, com el diazepam, que necessitaven prescripció mèdica. Pel frau va ser condemnat a quatre anys i tres mesos de presó (el Suprem va ratificar la condemna el 2004). Ara la Batllia ha fet públic un edicte a través del BOPA, atesa la impossibilitat de localitzar el facultatiu, per comunicar-li que està processat per la presumpta autoria d’un delicte major de blanqueig de diners i que s’ha dictat la seva llibertat provisional. En relació a la causa, la batlle Maria Àngels Moreno comunica que es troben comissats i dipositats a l’INAF 69.173 euros presumptament d’origen il·lícit.

El doctor, nascut a Còrdova, va sol·licitar l’any 1992 al ministeri de Sanitat l’autorització per a l’emmagatzematge, envasat i fabricació de plantes medicinals amb la finalitat d’elaborar un producte que servia per a aprimar-se. Amb aquesta composició es van fer les analítiques i Bogas va obtenir l’autorització. Però el que havien de ser algues, te negre o valeriana va resultar que també contenia diazepam, bumetadina o clordiazepoxid, substàncies que el facultatiu hauria amagat a l’autoritat sanitària. Arran de les denúncies de diversos pacients que van patir problemes de salut després de consumir les píndoles, la justícia espanyola va dictar la seva immobilització. Tot i així, Bogas va continuar venent-les a través d’empreses de missatgeria.

El judici

El metge es va asseure a la banqueta dels acusats a l’Audiència de Còrdova l’any 2002. Segons van recollir mitjans espanyols, en aquelles dates l’acusat va admetre que les seves pastilles (que va vendre durant uns 12 anys i que va administrar, segons ell mateix va dir, a més de 30.000 persones) no estaven fetes només amb extractes de plantes i que no comptava amb l’autorització de Sanitat per comercialitzar-les. “L’únic que he fet és saltar-me algunes normes administratives”, va justificar-se, defensant alhora que les quantitats de les substàncies químiques usades eren molt petites i innòcues per a la salut. Per contra, els pacients van denunciar hipertiroïdisme i alteracions cardíaques. Però l’Audiència de Còrdova va dictar la culpabilitat del processat i el va condemnar a quatre anys i nou mesos de presó pels delictes contra la salut pública, de desobediència i un de lesions per les seqüeles que va patir l’única perjudicada que finalment es va personar a la causa i que va estar més de mil dies de baixa per la insuficiència cardíaca que se li va diagnosticar arran de la ingesta de les pastilles. Dos anys després, el 2004, el Suprem ratificava la condemna al metge cordovès i únicament rebaixava la presó en sis mesos en considerar que no se li podia imposar un delicte continuat contra la salut pública perquè no es donava el cas de continuïtat delictiva.

Més BOPA

No és el primer cop que el nom del facultatiu apareix al BOPA per la impossibilitat de la justícia andor­rana de localitzar-lo. El 2012 també se li reclamava un deute d’uns 4.000 euros per un plet amb una entitat bancària.

"PERSONALITATS", ENTRE ELS CLIENTS

Antonio Miguel Bogas va assegurar durant el judici contra ell que entre les 30.000 persones que havien seguit el seu mètode per aprimar-se (batejat com a Reducció i Control de Pes Doctor Bogas) hi havia “membres de cases reials i personalitats polítiques” i que cap va patir danys pel tractament. En tot moment es va declarar innocent i també desafiant, assegurant que s’havia saltat l’autorització de Sanitat perquè “estava fins als nassos d’esperar-la”.

Buscat per blanqueig un metge que venia pastilles fraudulentes

tracking