Afers socials

Govern descarta rebaixar la cessió urbanística per als pisos de lloguer

La rebaixa de l’ITP queda en suspens i es donaran facilitats per reformar

Govern descarta rebaixar la cessió urbanística per als pisos de lloguerSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha descartat la rebaixa de la cessió obligatòria de sòl com a mesura per incentivar la construcció de pisos. Era un dels punts destacats del pla d’accions que ha previst el ministeri d’Afers Socials per pal·liar la problemàtica de la manca d’habitatges de lloguer. El cap de Govern, Toni Martí, el ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, i el d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, es van reunir ahir amb els cònsols de les set parròquies per avançar en la definició de les diferents propostes, que requereixen la col·laboració i l’acord dels comuns, com són la reducció de la cessió obligatòria i també de l’impost de transmissions patrimonials (ITP) com a via per afavorir que es construeixi.

Pel que fa a la rebaixa de la cessió, fonts presents a la reunió van explicar que la mesura va quedar descartada perquè s’hauria de modificar el pla d’urbanisme. Com que hi ha comuns que ja han fet la revisió o modificació del POUP, que es fa cada sis i quatre anys respectivament, la mesura no es podria tirar endavant ara com ara. A més, els cònsols estan en contra de fer canvis en la cessió perquè creuen que generaria incertesa entre els constructors. Respecte a la proposta d’abaixar l’ITP, no es va prendre cap decisió però es van emplaçar a estudiar-la més endavant en el cas dels edificis de lloguer. En canvi, sí que es va acordar donar facilitats per reformar edificis vells però només si es destinen a lloguer. En aquest cas, les mateixes fonts van precisar que es donaran facilitats legals de caràcter temporal als immobles que necessitin reformes i no compleixin el reglament perquè les puguin fer.

Per altra banda, els comuns es van comprometre a fer un cens de pisos buits per després estudiar quins es poden gravar, és a dir, que estiguin deshabitats de forma injustificada, per tal de fer-los aflorar al mercat de lloguer.

El Govern va afirmar ahir a través d’un comunicat que ambdues parts comparteixen “l’objectiu global d’ampliar el parc d’habitatge de lloguer per a ús residencial”. D’aquesta manera, va assenyalar que es treballaran mesures encaminades a fomentar la construcció de pisos de lloguer, a facilitar la rehabilitació d’immobles vells destinats a arrendament i a implementar incentius i controls adequats per tal que els habitatges que avui són per a lloguer vacacional i els buits tornin al mercat de lloguer.

A tràmit properament

L’executiu va anunciar ahir que el pla d’accions es registrarà al parlament en les pròximes setmanes. Concretament, va assenyalar que “tenint en compte l’elevat grau de consens existent entre l’executiu i els cònsols”, el Govern entrarà a tràmit parlamentari les modificacions legislatives que calguin i també farà els canvis reglamentaris que siguin necessaris.

tracking