Dia mundial de la dona

Un centenar de persones es concentren per reivindicar els drets de les dones

L’acte va reclamar la despenalització de l’avortament i la reducció de la bretxa salarial

Un centenar de persones es concentren per reivindicar els drets de les dones
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un centenar de persones es van concentrar ahir a la plaça Lídia Armengol cridades pel col·lectiu Acció Feminista Andorra. Entre els oients hi havia cares conegudes de tots els àmbits socials i polítics. Laura Dallarès, Maria Alaminos i Mònica Coste van ser les encarregades de llegir el manifest feminista, a falta de micròfon ho van fer a ple pulmó i alternant-se a l’hora de llegir. Durant poc més de vint minuts, els assistents van escoltar les demandes que han recollit en un manifest que es pot trobar al portal change.org, que ja compta amb més de 1.500 signatures de suport. Un sentit aplaudiment dels assistents va acomiadar la lectura. En acabar, una de les portaveus d’Acció Feminista Andorra, Laura Dallarès, va expressar que tot i que el grup acaba de néixer, “tenim previst organitzar-nos en comissions de treball per poder anar fent i portar a terme aquest manifest”. Una de les temàtiques que es va incloure a les demandes d’Acció Feminista Andorra és la de salut i benestar. Dallarès va destacar que dins aquest àmbit un dels punts on es vol començar a treballar és en el de la despenalització de l’avortament en els tres supòsits bàsics: que l’embaràs sigui producte d’una violació, que suposi un greu perill per a la salut de la dona o que el fetus pugui néixer amb malformacions. En aquest sentit, l’activista va apuntar que “el punt de l’avortament és un tema que s’ha debatut força a Andorra i és força complicat pel model d’Estat que tenim”. Tot i això, Dallarès va assenyalar que cal posar-se en el lloc de les dones que han de prendre aquesta decisió i no deixar-les soles, “les hem d’acompanyar”, va manifestar.

L’activista va recordar que una de les primeres accions que han posat en marxa és la de crear una “base de dades” de persones que s’identifiquin amb la causa i es vulguin unir al projecte. Els interessats han d’enviar un correu electrònic a andorrafeminista@gmail.com i explicar quins són els ítems que volen treballar i posteriorment s’organitzaran en comissions de treball.

L’ADA i Stop Violències

D’altra banda, la presidenta de l’associació Stop Violències, Vanessa Cortés, va subratllar que totes les associacions de dones andorranes donen suport al col·lectiu, “les entitats feministes hem vingut a donar suport”. Segons Cortés, tant l’Associació de Dones d’Andorra (ADA) com l’associació que ella mateixa presideix participaran en el seguiment i les comissions de treball que es puguin organitzar. “Som un col·lectiu i ens estem definint per saber quines seran les pròximes accions, decidir què fem i com ho fem”, va dir. Cortés va aprofitar l’ocasió per destacar que s’han de posar mans a l’obra, “el país és suficientment petit com per poder començar a concretar coses”. Per fer-ho, la presidenta va expressar que cal prioritzar la bretxa salarial, la falta d’estadístiques en l’àmbit de la dona i la despenalització de l’avortament, “jo no puc fer amb el meu propi cos allò que vull”, va lamentar.

LA VAGA FEMINISTA ESPANYOLA ARRIBA AL PRINCIPAT

La vaga convocada a l’Estat espanyol per reivindicar el paper de la dona també va arribar a Andorra. El director del col·legi espanyol María Moliner, Francisco Javier Alfaya Hurtado, va confirmar al Diari que “més d’una dona que treballa al centre” es va adherir a la parada de dues hores, d’11.30 a 13.30 hores, convocada pel sindicat de la Unió General de Treballadors (UGT). D’altra banda, la consellera d’Educació espanyola, Yolanda Varela, i la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, es van reunir ahir al mateix col·legi María Moliner, que va celebrar una jornada plena d’activitats dedicades al Dia mundial de la dona. Marsol i Varela van parlar de la seva experiència de ser dones i ocupar un càrrec a les institucions. La xerrada va anar succeïda per una taula rodona sobre professions que s’han associat als homes al llarg del temps. Per acabar, fonts del consolat espanyol a Andorra van assegurar que cinc dones es van sumar a la vaga durant la jornada d’ahir.

QUINA ÉS LA PRINCIPAL DESIGUALTAT DE GÈNERE QUE CAL COMBATRE?

“És impossible dedicar-te a l’esport si ets dona”

Míriam Tizón, futbolista. “A dia d’avui el futbol femení a Andorra és totalment altruista. Al masculí se li paga un salari i se li dona unes compensacions que a les noies ni ens ofereixen. No existeix ni el fet d’aproximar-se a negociar. És impossible dedicar-se a l’esport a Andor­ra si ets dona.”

“La desigualtat és perquè la dona ha d’estar a tot arreu”

Eva Martínez 'Zoe', artista. “La desigualtat passa perquè la dona s’ha d’ocupar de moltíssimes tasques, ha d’estar a tot arreu, ocupar-se dels nens i a sobre amb la incorporació laboral. Però més que parlar d’igualtat, s’ha d’entendre que l’home i la dona han de ser vistos de manera diferent.”

“Les dones encara carreguem amb la majoria de feines”

Zaira Nadal, degana del col·legi d’arquitectes. “Hem aconseguit bastant, però encara hi ha diferències. Continuem treballant, però a més portem tot el de casa. En general assumeixen molt més les dones, que encara carreguen amb la majoria de feines de casa i amb els fills.”

“Pel mateix treball una dona ha de cobrar el mateix”

Sophie Bellocq, degana del col·legi d’advocats. “Pel mateix lloc de treball una dona ha de cobrar el mateix que un home, és un dret legítim. I hi ha d’haver una solució per assolir la igualtat per part de la societat. No només es tracta de legislar, també hi ha d’haver un canvi per part de la societat.”

“[A la feina] hi ha d’haver igualtat d’oportunitats”

Anna Parramon, Presidenta de la FAAD i el cava. “El més important és el tema dels sous i que per accedir al lloc del treball no es prioritzi mai un home pensant que la dona pot tenir o tindrà fills. Hi ha d’haver igualtat d’oportunitats. Jo no m’he sentit mai discriminada, però conec molta gent a qui li ha passat.”

“Home i dona han de fer el mateix a casa”

Lara Vilamala, sindicalista i membre del CFPA. “L’equiparació de salaris i les mateixes oportunitats d’accedir a càrrecs de responsabilitat. I a nivell general s’ha d’aconseguir que no sigui sempre la dona qui hagi de portar la logística de la llar. Home i dona han de fer el mateix a casa.”

Un centenar de persones es concentren per reivindicar els drets de les dones

Un centenar de persones es concentren per reivindicar els drets de les dones

tracking