Diada internacional

Sancions per acabar amb la bretxa salarial

El Govern presentarà un projecte de llei per sancionar de manera “exemplar” les empreses que paguin un sou inferior a les dones

Sancions per acabar amb la bretxa salarial
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern vol posar fil a l’agulla per posar fi a la desigualtat salarial entre homes i dones. L’executiu presentarà un projecte de llei per multar les empreses que incompleixin amb la normativa i que paguin un sou inferior a les dones per una qüestió de gènere. Precisament ahir, en la celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va anunciar que el Govern té previst presentar el projecte de llei aquesta primavera per acabar amb aquesta discriminació.

“Aquelles persones que contravenen la prohibició han de ser sancionades exemplarment”, va afirmar Xavier Espot, que va afegir que dotaran els serveis d’inspecció de treball de “més instruments” i “més recursos” perquè comprovin que les societats compleixen amb la normativa. A més, el Govern preveu també demanar a les empreses més transparència i que publiquin taules informatives sobre categories professionals i salarials perquè les treballadores les puguin conèixer i saber si es respecten.

El nou text també preveu invertir la càrrega de prova, és a dir, que les empreses denunciades siguin les que aportin les proves sobre un presumpte incompliment, i no les dones. “Si la dona treballadora denuncia que ha estat objecte de discriminació per raó de salari correspondrà a l’empresa acreditar que no ha estat així”, va explicar Espot, que va assegurar que aquesta mesura “reforça els drets i les garanties” de les dones. D’altra banda, el titular d’Afers Socials va afegir que caldrà aplicar mesures per conciliar la vida laboral i personal de les famílies perquè no es produeixin desigualtats en l’àmbit familiar. “Crec que hem de fer més esforç i hem de posar més instruments i mecanismes perquè la conciliació sigui real i efectiva en tots els sectors professionals”. Espot va afegir que correspon a l’administració posar sobre la taula mesures “reals” i “efectives” per aconseguir la igualtat entre homes i dones.

“NO ÉS UN DEBAT SENZILL”

En una altra qüestió que genera debat al Principat, com és la petició per despenalitzar l’avortament, Xavier Espot, si bé es va mostrar comprensiu amb la reivindicació, va explicar que fer aquest pas posaria en perill el model d’Estat. “Això posaria el model de coprincipat i la figura del Copríncep en una tessitura molt difícil, per no dir impossible”, va dir Espot, que va demanar que abans de prendre una decisió, “cal posar tots els elements sobre la taula”. El titular d’Afers Socials va recordar que ja hi va haver un debat anteriorment sobre aquesta qüestió. “Molts de nosaltres podem estar-hi d’acord i podem comprendre-ho, però també hem de ser conscients tots plegats que això pot tenir unes conseqüències irreversibles.” “És un debat que es pot tenir tantes vegades com calgui, però abans de prendre una decisió definitiva és important que la nostra ciutadania estigui informada dels pros i contres”, va afegir el ministre, que va defensar l’acompanyament i ajudar les dones que puguin patir un avortament.

INLINGUA I ANDORRA TELECOM OBTENEN EL PREMI PER LA IGUALTAT DE GÈNERE

Andorra Telecom i Inlingua van ser guardonades en la primera edició del premi Olympe de Gouges, que reconeix les mesures empresarials per promocionar la igualtat de gènere a la feina. El guardó, atorgat pel Govern, reconeix el compromís de l’operadora amb una comunicació no sexista i la creació a l’acadèmia d’una comissió d’igualtat.

QUINA ÉS LA PRINCIPAL DESIGUALTAT DE GÈNERE QUE CAL COMBATRE?

“La gent ens diu que no sembla que puguem fer rugbi”

Nadia Olm, entrenadora i jugadora de rugbi. “Encara hi ha molta gent que quan ens veu jugar ens pregunta per què fem aquest esport si no és femení. A la gent li dius que fas rugbi i s’esperen dones que pesin 100 quilos. També ens diuen que no sembla que puguem fer rugbi, i aquest comentari ofèn.”

“No serem lliures fins que tinguem dret al propi cos”

María José Espinosa, exdirigent de l'USD'A. “Penso que la dona a Andor­ra pateix especial discriminació en el fet de decidir sobre el propi cos. Ningú ha de decidir per mi si he de ser mare ni en quin moment. No serem lliures fins que no puguem gaudir del nostre propi cos amb absoluta llibertat.”

“Primer s’hauria de treballar per la igualtat de salaris”

Maria Bringué, jubilada. “Primer de tot s’hauria de treballar per la igualtat de salaris i en tot el que és la igualtat. No anem en contra dels homes, tan sols volem la igualtat per tot­hom. No és el meu cas perquè sempre he tingut igualtat, però hi ha dones que no han tingut aquesta sort.”

“Hi ha preferència per mantenir els homes als càrrecs”

Sònia Yebra, presidenta dels comerciants de meritxell. “Falta reconeixement de la dona a nivell professional. Encara hi ha preferència per mantenir els homes als càrrecs de més responsabilitat quan la dona té igual o més capacitat. Encara tenim una societat masclista, i això ha de canviar.”

“Estaria bé començar per la bretxa salarial”

Júlia Martínez-Illescas, metgessa. “Estaria bé començar per la bretxa salarial. Es poden fer coses de manera immediata perquè hi ha moltes propostes que es poden fer ara mateix. Jo convidaria els grups polítics que quan hi hagi eleccions apliquin els punts del manifest al programa electoral.”

“Se’ns inculca que som el sexe dèbil i no és cert”

Rebeca Roger, fisioterapeuta. “Des de petits se’ns inculca que no podem fer una feina física, no podem treballar de mecànic o que som el sexe dèbil, i no és cert. La primera cosa que s’hauria de començar a treballar és l’educació a casa, inculcar valors en la igualtat de gènere des de ben petits.”

Sancions per acabar amb la bretxa salarial

tracking