Construcció

Malestar de la CEA amb els comuns per la cessió urbanística

La negativa dels cònsols a reduir la taxa econòmica no agrada als empresaris, que se senten menystinguts

Malestar de la CEA amb els comuns per la cessió urbanísticaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El gerent de l’Associació de Constructors d’Obra (Acoda), Víctor Filloy, va manifestar ahir el “malestar” de la Cea, l’Agia, els propietaris immobiliaris i els mateixos constructors amb els comuns per no haver-los fet cas, “ni tan sols respost”, a les propostes que van transmetre a la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, just abans de la reunió de cònsols de dimarts passat on ella exercia de presidenta de torn, per donar resposta a la manca de pisos de lloguer i a l’elevat preu que tenen, com ara la rebaixa de la cessió econòmica. A més, la “sorpresa” va ser seva quan es van assabentar per la premsa que els cònsols negociaran aquest tema amb Govern sense ells.

Segons Filloy, en la reunió que van tenir amb Marín li van explicar els tres punts clau perquè “hi torni a haver construcció de pisos de lloguer, que és la manera que els lloguers no s’incrementin tant”. El primer seria actualitzar el valor de repercussió del sòl urbà consolidat, “com marca la llei”, va dir, per després afegir que “ens consta que no tots els comuns ho han fet, i encara mantenen el de fa anys, amb preus segurament més cars que avui en dia”. El segon seria reduir la cessió econòmica a les corporacions perquè “segueix sent massa cara per construir i és un cost que acaba repercutint en els inquilins i en el preu dels lloguers”, argumentava. “Finalment, seria important que les corporacions facin públic el preu mitjà dels lloguers. Ho podrien fer a través de l’impost d’inquilinatge que cobren als propietaris cada any”, va dir.

Pel gerent dels constructors, la manera perquè els preus dels lloguers no pugin és incrementant la nova oferta, és a dir, que es facin més pisos nous, i la manera com la Cea i els altres empresaris reunits proposen que se’n construeixin més és reduint la cessió econòmica, mesura que els cònsols van rebutjar argüint que ho feien per donar-los confiança, i que Filloy també negava.

Per la seva part, Jordi Galobardas, president dels agents immobiliaris, va refermar la demanda a les corporacions perquè “permetria tenir més pisos en promoció de lloguer, el problema és que només amb aquesta mesura la recuperació serà a mitjà termini i no immediata”. En aquest sentit, Galobardas va anar més enllà i va demanar que “la reducció no es limiti als immobles de pisos de lloguer, sinó que s’apliqui a totes les promocions, ja que la construcció s’ha parat massa temps”.

CONTRACTE DE LLOGUER DE QUATRE ANYS, "INSUFICIENT"

Els immobiliaris consideren “insuficient” la reducció de cinc a quatre anys del contracte de lloguer que pretén dur a terme Govern en el marc de les mesures presentades, dijous passat, pel ministre d’Afers Socials, Xavier Espot. El president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), Jordi Galobardas, va explicar al Diari que la modificació de la Llei d’arrendament és la gran reivindicació dels immobiliaris, però que demanen passar de cinc a dos anys. “S’han quedat curts”, va manifestar. Així mateix, el president de l’AGIA va mostrar els seus dubtes respecte a la taxa per gravar els pisos buits. “S’ha de pensar molt bé com es fa, perquè pot portar més problemes que solucions”, va afirmar Galobardas, alhora que va apuntar que “s’hauria d’establir un període de temps suficient”, ja que pot haver-hi pisos buits perquè el propietari l’està intentant vendre o per reformes. Amb tot, l’immobiliari va valorar positivament el rebuig de Govern a congelar els preus dels lloguers, tal com va demanar el PS.

tracking