esquí

Saetde obté la concessió d'Arcalís en no presentar-se cap recurs

Finalitza sense recursos el període de 13 dies hàbils que fa efectiva la concessió de 50 anys

Saetde obté la concessió d'Arcalís en no presentar-se cap recursFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El termini per presentar esmenes a les modificacions del plec de bases del concurs d’adjudicació d’Arcalís va finalitzar ahir. En el darrer consell de comú d’Ordino, celebrat el mes passat, es va establir un període de 13 dies hàbils en els quals els interessats podrien presentar un recurs o fins i tot una nova proposta que millorés l’oferta de Saetde, propietat de Joan Viladomat. A les 16 hores, i sense cap recurs presentat, va finalitzar el concurs d’adjudicació que estableix que el 76% de les accions de Secnoa passaran a ser de l’empresa liderada per Viladomat.

Després de gairebé deu mesos de procés, el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va valorar positivament l’adquisició, “és una fita històrica perquè es tracta d’una concessió a 50 anys vista”. Mortés va afegir que tot i que “tècnicament” la concessió es va fer en el darrer consell de comú, “no es va fer efectiva fins ahir”, quan va acabar el termini d’esmenes. El cònsol major va remarcar que l’adjudicació suposarà un gran pas per a la parròquia i per a Andorra, i va destacar que tot i la complexitat del procés “s’ha fet relativament de pressa”. Segons Mortés, les darreres modificacions al plec de bases van allargar el procés i “en cap moment” ha perillat la concessió de Saedte, ja que, “s’han fet les coses bé i de manera correcta, quan es fan així tan sols poden tirar endavant”.

El cònsol major d’Ordino va expressar que a partir d’ara caldrà formalitzar la concessió, “s’haurà de fer el canvi d’escriptures amb el notari”, una burocràcia que allargarà el període de traspàs, “jo crec que en uns seixanta dies estarà tot resolt”.

Les relacions amb Pal-arinsal

Mortés també va assegurar que les sinergies amb Pal-Arinsal no es veuran afectades per l’adjudicació, ja que “a Vallnord no hi haurà cap mena de canvi”. El cònsol major va expressar que les relacions de Secnoa “són completament independents de Pal-Arinsal”, i va afegir que l’adjudicació no generarà cap mena d’inconvenient.

D’altra banda, el cònsol major de la Massana, David Baró, va coincidir amb les valoracions de Mortés. Segons Baró, l’adquisició suposa un “canvi d’interlocutor” en les reunions de Vallnord, “l’adjudicació ha de servir per treballar de manera conjunta i fer créixer la marca Vallnord”. Amb l’adjudicació la marca quedarà distribuïda de la següent manera: el 66,6% continuarà sota el domini d’EMAP, propietat del comú de la Massana, mentre que del 33,4% restant quedarà repartit entre Secnoa (24%) i Saedte (76%). En resum, Saetde passarà a posseir una quarta part de Vallnord.

Per acabar, Baró va manifestar que un cop es conclogui el traspàs es reuniran amb els nous interlocutors per tractar els aspectes que comparteixen sota la marca Vallnord, com ara la central de reserves, el tractament del portal web o el forfet de temporada que comparteixen Ordino-Arcalís i Pal-Arinsal. Pel que fa a l’adjudicació, el cònsol de la Massana va dir que “és un fet molt positiu per a Ordino”, i va afegir que en definitiva “cada grup gestiona el que és seu”, per tant en aquest sentit el dirigent es va mostrar tranquil. “Ara no és com anys enrere, on tenien més poder de decisió”, va concloure.

ELS FETS

Els inicis de l’estació d’Ordino-Arcalís es remunten a l’any 1983, quan es va crear per ser un motor de creixement econòmic per a la parròquia d’Ordino.

Els deutes s’acumulen des de l’any 1999 i Vallnord arriba a superar els 3 mi-

lions d’euros de números vermells pels volts del juny del 2011. Es reparteix el deute entre EMAP i Secnoa, les dues societats que exploten l’estació.

El mes de juliol del 2017 l’empresa de Joan Viladomat, propietari de Saetde, fa una oferta per comprar la majoria d’accions d’Arcalís.

El concurs estableix que el soci privat que guanyi obtindrà el 75% de les accions de Secnoa durant 50 anys a canvi de fer una inversió mínima de tres milions per seguir el pla director i garantir-ne set més.

Una segona societat s’interessa pel concurs públic d’Arcalís, l’empresa Mountain Peak Developments, amb qui el grup de l’oposició havia negociat

l’any 2016.

El mes de febrer es descarta la segona societat i entra en vigor el termini per presentar esmenes. El termini va finalitzar ahir i Saetde guanya la concessió.

tracking