educació

El British College d'Andorra inicia les classes al setembre

La proposta de l’escola d’ensenyament en anglès ha vençut el concurs per a la concessió de l’alberg i en poc més d’un mes comencen les obres

El British College d'Andorra inicia les classes al setembre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte del British College of Andorra ha guanyat el concurs que va convocar el comú d’Andor­ra la Vella per a la concessió de l’Alberg de la Comella, segons van confirmar fonts properes a l’administració local. La decisió comporta que l’escola britànica obrirà portes el proper setembre amb l’objectiu d’acollir un centenar d’alumnes distribuïts en les classes d’entre tres i onze anys. L’alberg està actualment ocupat per unes pràctiques policials, però el mes vinent està previst que quedi ja buit i serà llavors quan la societat British College Overseas comenci els treballs per a l’adequació de les instal·lacions. La inversió inicial per a les obres de les aules té previst un cost d’entre 300.000 i 400.000 euros. El concurs estableix que la concessió de l’alberg tindrà un període inicial de quinze anys prorrogables a deu més.

L’alma mater del projecte és Rafael Valverde, un espanyol amb llarga experiència en l’impuls i en la gestió de col·legis britànics al país veí. Dins de la societat British College Overseas hi ha Valverde i dos socis andorrans. L’impulsor va indicar que estan esperant el moment de la comunicació oficial per posar en marxa tot el projecte. Les obres consistiran a tirar els envans de les habitacions amb lliteres per donar espai per a la creació d’aules. La iniciativa ha descartat la possibilitat d’acollir alumnes en règim intern.

Necessitat coberta

Valverde es mostra molt esperançat “perquè se’ns ha adreçat molta gent que vol portar els fills a un centre que tingui l’anglès com a llengua vehicular i ens estem adonant que és una necessitat que tenia el país des de fa molt de temps i que ara sembla que serà una realitat”. El centre està pensat perquè el primer any es permeti l’entrada de gairebé tots els alumnes sense fer un gran cribratge amb l’idioma. L’objectiu és que el primer curs a partir de setembre estigui molt centrat en la immersió lingüística, perquè ja en altres anys caldrà tenir un nivell d’anglès suficient per poder entrar-hi i evitar així problemes.

El primer curs comptarà amb una aula per classe entre els 3 i els 11 anys i després curs rere curs s’anirà apujant un any més. Quan estigui tot el cicle complet els alumnes podran entrar als tres anys i sortir per anar a la Universitat. El model es basa, segons Valverde, en la implementació de les noves tecnologies en l’ensenyament sempre seguint el currículum educatiu del British Council, l’organisme que regula l’educació a la Gran Bretanya. Els professors seran nadius i les classes comptaran amb pissarres interactives i iPads per als alumnes. Els iPads els posa el col·legi i s’entreguen i es recullen cada dia.

Valverde confia que se segueixi la línia del mateix col·legi a Gavà, que es va inaugurar el 2015. En aquell cas també es va començar amb un centenar d’alumnes i dos cursos després ja són més de 300. L’empresari, advocat cordovès, recorda que l’objectiu és que les classes siguin reduïdes per poder donar una atenció més personalitzada a l’alumne. El centre es calcula que el preu amb el menjador i el material inclòs es pot situar cap als 900 euros mensuals. La idea passa perquè les classes òptimes siguin de prop d’una vintena d’alumnes.

El nivell del macroesplai

Fonts properes al comú de la capital van destacar que l’altre projecte que s’havia presentat, un macroesplai, també tenia molt bones expectatives, però que el col·legi britànic és un projecte que va més enllà, ja que es tracta d’un actiu educatiu per a la par­ròquia i per al país. Aquest ha estat el punt determinant en l’elecció, ja que els dos aspirants havien demostrat, segons fonts consultades, prou nivell per haver-se endut el concurs.

CÀNON, LLOGUER I SEGONS BENEFICIS

El concurs per a la concessió de l’Alberg de la Comella ha establert que el pagament per part del concessionari es farà en tres parts. La primera és un cànon instantani de 42.000 euros, tot i que quedaria inclòs dins de tot l’equipament de les cuines que va pagar l’administració local i que ara utilitzarà el centre educatiu. El lloguer de l’equipament s’ha establert en 3.800 euros al mes. El tercer punt té una disposició variable. El centre haurà de fer un pagament al comú que està establert anualment en funció d’uns paràmetres vinculats als beneficis que pugui tindre el concessionari.

tracking