La Batllia inicia la investigació dels possibles delictes al SAAS

La fiscalia ha traslladat als tribunals els indicis de malbaratament de fons públics i prevaricació

La Batllia inicia la investigació dels possibles delictes al SAAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La fiscalia ha portat a la Batllia els indicis de delicte que s’extreuen de la investigació de la direcció del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) entre el 2013 i el 2015, segons van informar fonts properes a les parts. Alfons Alberca va considerar que hi havia suficients sospites d’actes de possible prevaricació i malbaratament de cabals públics i va optar per traslladar el cas a la Batllia. El tipus de delicte comporta que el cas hagi d’anar a la Batllia especialitzada i per tant correspondrà a Canòlic Mingorance o a Maria Àngels Moreno.

La investigació s’estén a tres punts de responsabilitat dins del SAAS. En primer lloc a l’ex-director general Lluís Burgués; en segon a l’ex-director financer Quirze Font i en tercer al comitè directiu. Aquest últim organisme és més complex perquè estava integrat per quatre persones, encara que no sempre eren presents les mateixes. En aquest cas s’ha d’establir qui es trobava en les reunions concretes sobre els que hi ha sospites.

La responsabilitat més important, però, segons indiquen diferents fonts properes al cas, cor­respondria a Lluís Burgués i a Quirze Font. La comissió consultiva tindria un paper secundari, segons aquestes fonts, perquè quan tractaven els temes ja arribaven amb un informe de la intervenció general. La intervenció havia analitzat els dossiers prèviament i per tant la responsabilitat estaria molt diluïda. Cal recordar que el Partit Socialdemòcrata va ser el primer a denunciar les irregularitats al SAAS després que el Tribunal de Comptes fes públiques operacions sospitoses en el període 2013-2015.

Govern va encarregar un informe per investigar les irregularitats a l’advocada Carme Moles, que ha trobat indicis penals i per tant ha recomanat que l’afer s’ha de posar en mans de la fiscalia. L’executiu va encarregar un contrainforme al gabinet jurídic que no arriba a unes conclusions taxatives i considera que la qualificació de les irregularitats del SAAS és interpretable. Finalment Govern sí que va portar el cas a la fiscalia.

Recentment el Partit Socialdemòcrata havia anunciat que davant la letargia en què es trobava el cas presentaven una denúncia contra persona desconeguda. L’acció ha coincidit amb el moment en què la fiscalia havia trobat indicis i l’ha portat a la Batllia.

FETS DENUNCIATS

L’hospital va adquirir un cotxe usat per 55.000 euros sense fer el concurs corresponent.

Es va adjudicar un contracte de manteniment per 100.000 euros el 3 d’abril del 2014, quan el servei es feia des de l’1 de gener.

Un estudi per valor de 300.000 euros i un segon per 25.300 € es va adjudicar sense convocar el concurs obligatori.

El SAAS hauria comprat sis ambulàncies per un valor de 190.640 euros sense seguir els procediments establerts i sense un peritatge previ.

Les concessions que eren massa grans per fer directament es podien dividir en diferents trossos i evitar el concurs.

Es va indemnitzar amb 6.000 euros una empresa que no va sortir escollida en un concurs públic i que hauria denunciat que la guanyadora no complia els requisits.

L’hospital va rebre de Govern 1,5 milions per cobrir despeses no fixades al pressupost i mai van ser retornats. Com tampoc ho van ser els 571.000 € a la CASS per pagaments lligats a uns objectius que no va assolir.

El control de personal es posa en dubte pel

pagament del 50% de les despeses de restauració a la cafeteria als seus treba-lladros sense res que ho justifiqui. La factura el 2014 va pujar a 246.577 €. També es qüestionen les gratificacions i el fet que molts empleats superessin el límit d’hores extra.

La Batllia inicia la investigació dels possibles delictes al SAAS

tracking