Govern pagarà 82.000 euros a Francesc Robert

El Tribunal considera il·legal l’acomiadament de l’exdirector d’RTVASA

Govern pagarà 82.000 euros a Francesc Robert

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Francesc Robert va ser cessat com a director de la ràdio i televisió públiques el febrer del 2015 quan encara li quedaven gaire-bé tretze mesos fins a la finalització del mandat de Toni Martí, que l’havia nomenat. La Batllia administrativa estima que Robert no va ser acomiadat de forma cor­recta perquè el motiu al·legat (pèrdua de la confiança per part de qui l’havia nomenat) no era suficient per fer-lo fora sense compensar pels mesos que quedaven de contracte. I la primera instància administrativa li ha concedit aquests salaris que equivalen a més de 82.000 euros, encara que el demandant també havia demanat danys i perjudicis que no li han estat concedits. La sentència pot ser recorreguda al Tribunal Superior, encara que l’executiu no s’ha manifestat respecte a si anirà o no a la segona instància.

El contenciós per l’acomiadament de Francesc Robert ve de lluny, perquè l’exdirector de la televisió pública ja va portar el cas a la via civil. En primera instància va guanyar, però el Tribunal Superior va dictar a favor de Govern. Va ser a partir d’aquell moment quan Robert va decidir traslladar la reclamació a la via administrativa. Francesc Robert va ser cessat el 17 de febrer del 2014 a través d’un decret firmat per Toni Martí i se’l va compensar amb 21.588 euros “en concepte de salaris, vacances i indemnització”. Robert va iniciar el camí de les reclamacions per via judicial en entendre que l’acomiadament estava vinculat a “una discriminació per raó d’opinió”. Concretament, Robert es refereix a unes declaracions que va fer en un programa de Catalunya Ràdio on va criticar el sistema del Coprincipat i el posicionament del Copríncep episcopal en temes com ara l’avortament.

Argumentari diferent

La sala civil del Tribunal Supe-rior va donar la raó a Govern amb una argumentació totalment contrària a la que ara ha fixat el Tribunal de Batlles. Estimava que l’acomiadament de Robert és correcte perquè és el cap de Govern qui elegeix el director general d’RTVASA i no l’organisme. No el contracta Andorra Televisió, ni el pot acomiadar, sinó que tan sols li paga el salari. Per tant, la figura legal més similar a la del director general de la ràdio i televisió pública és la del personal de relació especial. I la regulació d’aquest tipus de contracte de relació especial, “el seu nomenament correspon directament a aquestes autoritats i aquestes persones poden ser destituïdes en qualsevol moment i, en tot cas, cessen quan també ho faci el titular del càrrec que els van nomenar”.

Aquesta visió corresponia a un vessant civil de la qüestió i ja s’apuntava que la reclamació es podia plantejar en termes de demanda contra una resolució administrativa, ja que l’acomiadament es va produir amb un decret de Govern.

tracking