El fiscal té indicis de delictes de l'antiga direcció del SAAS

S’assenyala els antics director general, director financer i comitè directiu, on hi havia el ministre

El fiscal té indicis de delictes de l'antiga direcció del SAASFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fiscal general, Alfons Alberca, ha detectat indicis de delicte en diverses decisions de l’antiga direcció del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), segons van explicar diferents fonts properes al cas. Els informes que ha rebut la fiscalia respecte a una sèrie d’operacions sospitoses dels antics responsables afecten la direcció general (Lluís Burgués), la direcció financera (Quirze Font) i els membres del comitè directiu. Aquest comitè està format per quatre persones amb dret a vot, a banda de la presència d’altres com el director general, però que té veu sense capacitat de decisió. El comitè directiu el formen el ministre, i en aquest cas cal definir quin és el moment de cada acció sospitosa; una segona persona nomenada pel ministeri, i dos representants nomenats per la Caixa Andorrana de Seguretat Social.

Etiquetes:

No és possible determinar qui serien els investigats del comitè directiu atès que al llarg dels anys del mandat de Lluís Burgués hi va haver diferents ministres i també representants de la Caixa Andor­rana de Seguretat Social. Cal incidir que les operacions sospitoses estan emmarcades en els exercicis 2013, 2014 i 2015. Com a titulars del ministeri havien estat la major part l’actual ambaixadora a París, Cristina Rodríguez, i uns mesos del 2015 la difunta Rosa Ferrer. L’actual titular de la cartera, Carles Álvarez Marfany, hi va entrar el gener del 2016 i per tant està fora del període que en principi s’ha investigat. Els representants de la CASS no es poden especificar perquè el president (la pràctica totalitat del període investigat pertany a Josep Delgado) sempre delegava la presència.

Prevaricació i malbaratament

Els possibles delictes que té el fiscal general damunt de la taula són prevaricació i malbaratament dels cabdals públics. Especialment estan referits a diverses concessions i a adquisicions de material sobre les quals hi ha ombres. El Tribunal de Comptes ja va posar de manifest en l’anàlisi dels comptes del SAAS que hi havia algunes operacions que podrien tenir certes sospites d’irregularitats.

Cal recordar que recentment el PS ha presentat una querella contra persona desconeguda a la Batllia perquè investigui aquestes irregularitats detectades pel Tribunal de Comptes al SAAS durant els anys 2013, 2014 i 2015. El PS lamenta que des que el Govern va portar teòricament l’afer a la fiscalia no hi ha hagut moviments significatius. La primera secretària del partit, Susanna Vela, i els tres consellers generals, Rosa Gili, Gerard Alís i Pere López, van anunciar la decisió d’em­prendre accions. “Un any i mig després no tenim notícies de la fiscalia ni s’han buscat responsabilitats de persones encara amb poder en l’àmbit sanitari.”

tracking