política

Liberals denuncia “coaccions” i “assetjament” a l'hospital

L’oposició exigeix una auditoria per determinar l’ambient que hi ha entre els treballadors de l’hospital i els alts càrrecs

Liberals denuncia “coaccions” i “assetjament” a l'hospitalM. F. / ANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’oposició va acorralar ahir el Govern per l’ambient laboral que es viu al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). El grup parlamentari liberal va denunciar durant el debat del projecte del pressupost d’aquest any que hi ha possibles “coaccions” i “favoritismes” de comandaments i també va arribar a apuntar casos d’assetjament. El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va destapar la capsa dels trons durant la intervenció en què demanava fer una auditoria per determinar quina és la situació dels treballadors del servei, una proposta que va rebre el suport dels consellers de l’oposició.

“Ja és hora que posin mà al clima laboral del SAAS”, va asseverar Gallardo, que va titllar de “molt greu” la situació que es viu entre els professionals de l’hospital. Gallardo va acusar el Govern de crear “excuses” per no afrontar la problemàtica, tot i que va precisar que no tothom pateix la situació. Amb tot, el president del grup parlamentari liberal va explicar que ha parlat amb “grups concrets” i que es va “coent el malestar”. “L’ambient és una bomba de rellotgeria a punt d’explotar”, va alertar Gallardo, que va admetre que no té proves físiques a mà perquè hi ha gent que té “por” a l’hora de manifestar-se però que les ha vist.

La consellera del PS Rosa Gili va explicar que li consta un deteriorament de l’ambient laboral i va alertar que “si el personal no treballa amb confiança” pot tenir conseqüències en el seu dia a dia, amb la qual cosa els pacients se’n podrien ressentir. “La bomba a la qual es referia Gallardo crec que ja ha explotat”, va afirmar Gili. El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va compartir l’argumentació de Gallardo i la consellera independent, Sílvia Bonet, tot i votar formalment en contra de la reserva d’esmena dels liberals, és partidària de fer una auditoria.

Un estudi de màster

Bonet va justificar el seu vot negatiu a la reserva d’esmena perquè la partida per fer l’anàlisi anava en contra d’inversions previstes, però va apuntar la possibilitat que l’estudi el pugui fer un estudiant de màster, que ha posat una proposta damunt de la taula del SAAS. Els consellers independents de la Massana i d’Unió Laurediana van votar a favor de la proposta de Gallardo.

La intensitat del debat va ser tan elevada que fins i tot el mateix cap de Govern, Toni Martí, hi va intervenir. “El Govern no s’ho pren com una cosa menor”, va dir Martí, que va refermar la versió del ministre de Salut, Carles Álvarez, que es va mostrar obert a fer l’estudi en un futur, però que va al·legar que ara no és el moment. Álvarez va explicar que el SAAS està patint una època de canvis i que si ara es fes l’informe podria sortir esbiaixat. “La incertesa pot fer que les conclusions de l’estudi no siguin orientatives”, va dir Álvarez. Per la seva banda, el conseller general de DA Antoni Missé va acusar Gallardo de crear “alarmisme”, situació que el conseller liberal va desmentir.

Llum verd als pressupostos

El pressupost d’enguany, que serà de prop de 450 milions d’euros, va quedar aprovat gràcies al suport de la majoria de DA. Tota l’oposició hi va votar en contra. El conseller independent de la Massana Carles Naudi va alertar l’executiu que la desviació prevista de 25 milions d’euros podria ser superior i arribar als cinquanta milions. Naudi va demanar mesures per afavorir l’arribada de la inversió estrangera.

DIFERÈNCIES PER LA PROMOCIÓ PATRIMONIAL

El Consell General va votar en contra de dues reserves d’esmena presentades pel grup liberal per tal de promocionar l’art romànic i les falles del Pirineu com a reclam turístic. Jordi Gallardo va criticar el Govern de no fer “cap aposta decidida” per fer més difusió dels atractius culturals del Principat a l’exterior i va posar com a exemple seguir les polítiques de promoció que es fan a la Vall de Boí i a diferents pobles dels Pirineus. Toni Martí va criticar el to “dur” de Gallardo i va defensar les inversions que s’han fet en els últims anys per salvaguardar el patrimoni. La proposta de Ld’A va ser rebutjada per la majoria de DA i va rebre el suport de Víctor Naudi i dels consellers del PS. Sílvia Bonet i els consellers independents de la Massana i d’Unió Laurediana es van abstenir.

tracking