Els companys del guia mort per una allau en destaquen la professionalitat

Borja Ayed va arribar a Andorra fa cinc anys atret per les possibilitats laborals del Pirineu

Els companys del guia mort per una allau en destaquen la professionalitatfacebook

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“El Borja era un gran professional, molt exigent amb si mateix i apassionat de la seva feina.” Xavier Bonatti, amic i company al Club Pirinenc Andorrà de Borja Ayed, el guia de muntanya que va perdre la vida dijous en quedar atrapat per una allau a Arcalís, va assenyalar al Diari que Ayed era una persona molt coneguda i estimada entre els alpinistes i guies d’alta muntanya del Principat, ja que “sempre animava la gent amb el seu caràcter rialler i amb la motivació que tenia a l’hora de fer sortides”. En aquest sentit, Bonatti va destacar que malgrat la seva joventut (només tenia 34 anys) tenia molta experiència i diverses qualificacions que l’avalaven com a un “excel·lent professional”. Segons va explicar el company d’Ayed, el finat era una persona “molt inquieta”: era tècnic d’escalada i estava a punt de finalitzar el tercer nivell del títol de guia d’alta muntanya, la titulació màxima que es pot aconseguir i que a hores d’ara només tenen dues persones al país.

Apassionat de la muntanya

A més, els amics de Borja Ayed van explicar que el jove solia viatjar sovint als Alps, on “tenia un llarg historial”, per gaudir de l’alpinisme. A Andorra treballava durant tot l’any com a guia freelance, cosa que el va portar a formar part de diverses empreses i iniciatives, totes vinculades al món de la muntanya, com ara l’Himalaia Experience o l’equip de guies de Grandvalira, on desenvolupava la seva feina darrerament. “Tenia molta experiència perquè treballava durant tot l’any de guia”, va apuntar Joan-Marc Xarpell, guia de muntanya a Grandvalira.

De fet, el difunt va traslladar-se feia cinc anys de Madrid, on va néixer, a Andorra atret per les possibilitats laborals que un país de neu ofereix als guies d’alta muntanya. I és que, segons Jordi Iglésies, membre de l’Associació de Guies i Acompanyants de muntanya d’Andorra (Agama), a la qual pertanyia Ayed, el jove “era un apassionat de la munta-nya i sempre aprofitava qualsevol ocasió per fer alpinisme”. La família rebrà el condol avui, a partir de les 10 del matí, a la sala de vetlles comunals d’Andorra la Vella.

D’altra banda, l’altre guia que va poder escapar de l’allau de dijous va ser operat ahir per lesions al genoll.

ALLAU SENSE VÍCTIMES AL TARTER

El cos de bombers es va desplaçar fins a les pistes d’esquí del Tarter, ahir al matí, després de rebre un avís que els alertava que s’havia produït una allau pels volts de les dotze del migdia. Ràpidament el cos va mobilitzar i va desplaçar fins al lloc dels fets una dotació formada per membres del grup de recerca de muntanya i del grup de recerca canina i, a més, s’hi van sumar els serveis propis de l’estació. Després de treballar durant una hora buscant pistes i senyals de que alguna persona hagués pogut quedar afectada, van veure que no era així i que no hi havia cap víctima, així que van donar per finalitzats els treballs. Segons van informar els bombers, la persona que va donar l’avís s’havia espantat en veure la quantitat de neu caiguda i per això els va trucar.

tracking