telecomunicacions

Andorra Telecom supera els 50 milions de benefici el 2017

L’operadora guanya prop de 27 milions amb les accions de MásMóvil i obté 24 milions del ‘roaming’

Andorra Telecom guanya 26,7 milions amb les accions de MásMóvilARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La compra del 2,7% de l’operadora espanyola MásMóvil que Andorra Telecom va efectuar el juliol del 2016 li ha comportat un benefici tota de 26.700.000 euros un cop es va desprendre del l’últim paquet de títols que li quedava el desembre passat. L’operació s’ha tancat finalment per un global de 37.200.000 euros, dels quals 10,5 milions corresponen al total de la inversió efectuada per Andorra Telecom. La venda de les accions es va fer en dues vegades, tot i les reticències inicials de part del consell d’administració de l’operadora, i amb dues fórmules diferents. A principi d’octubre es va vendre el 66 per cent dels títols (362.160) a través d’un corredors de borsa que les va col·locar a tres grans grups inversors internacionals per un valor de 23,3 milions d’euros, dels quals 7,1 corresponien al retorn de la inversió de l’operadora i 16,2 van ser benefici. La segona operació es va produir a final d’any i els 174.925 títols restants es van posar a la venda directament al mercat borsari. Es va obtenir un benefici de 10,5 milions, que sumats als 3,4 de la inversió inicial van suposar una transacció de prop de 14 milions.

Preu mitjà

Les accions de MásMóvil es van adquirir per un valor de 19,5 euros a mitjan 2016. La desinversió divuit mesos després dels 535.085 títols de la quarta operadora de telefonia mòbil d’Espanya s’ha fet a un preu mitjà de prop de 70 euros per acció. A l’operació de venda de l’octubre el preu per títol va ser d’uns 64 euros, xifra que va suposar una revalorització del 229% respecte al valor d’adquisició. Les variables s’han disparat en la segona operació de venda des del moment que el preu mitjà per acció s’ha situat en els vuitanta euros.

La decisió d’entrar en l’accionariat de MásMóvil ha suposat per a Andorra Telecom una operació financera de màxima rendibilitat. Ara bé, no s’ha acomplert un dels objectius que s’havien marcat, que era el de buscar sinergies entre les dues operadores i de diversificació del negoci.

Beneficis rècord

El benefici ordinari de l’operadora (provinent del roaming) l’any passat s’ha situat prop dels 24 milions d’euros, així que si s’hi sumen els 26,7 d’extraordinaris els guanys totals s’eleven per sobre els 50 milions. L’Estat rebrà com a dividends els 24 milions obtinguts pel negoci de l’operadora.

RETORN DE LA INVERSIÓ A THE CLOUD EN 35 ANYS

El Govern estima que la inversió per a la construcció d’El Núvol, que costarà 39 milions, es podrà recuperar en 35 anys. El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va defensar ahir al Consell General la viabilitat del projecte tot i remarcar que no serà fins que estigui en marxa que es podran signar contractes amb empreses interessades a instal·lar-s’hi. El ple va rebutjar una reserva d’esmena del PS que apostava per aturar l’obra. La consellera Rosa Gili va afirmar que “DA s’ha tirat a la piscina a cegues i sense aigua”, i va criticar que deixarà “una herència d’èxit dubtós per a un futur Govern”. A més, va denunciar que ho hagi fet “enderrocant uns edificis singulars i emblemàtics posant en marxa una despesa milionària i alterant un paisatge urbà”. El conseller general de DA Marc Ballestà va destacar que l’edifici “no tenia cap consideració especial”. Per altra banda, el parlamentari socialdemòcrata Pere López va demanar que s’aprofiti l’augment de beneficis d’Andorra Telecom per abaixar les tarifes a les famílies amb ingressos baixos.

tracking