EFECTES DEL TEMPORAL

Una allau prop del Baladrà talla els accessos a França durant cinc hores

Els camions bloquejats a Catalunya van poder tornar al Principat a partir de la tarda

Una allau prop del Baladrà talla els accessos a França durant cinc horesSEGRE / AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La caiguda d’una allau a l’RN-22, en territori francès però molt a prop de la duana del Baladrà, va obligar a tallar els accessos amb França pels volts de la una del migdia. No hi va haver afectació ni per a persones ni per a vehicles però la connexió entre el Principat i el país veí es va mantenir tancada durant unes cinc hores, fins que les autoritats gal·les van verificar que la zona ja era segura i la carretera estava neta. Poc abans del tall i a conseqüència de l’estat de la carretera ja s’havia restringit el pas de camions de gran tonatge per la via.

Amb el tall, a primera hora de la tarda, a la desena de vehicles bloquejats a Catalunya des de dimarts a les quatre de la tarda per la decisió de les autoritats veïnes de prohibir el trànsit de vehicles de més de 7,5 tones arreu del ter­ritori, s’hi afegien alguns més que havien viatjat al matí a França i que a aquella hora no tenien com tornar. Ho va explicar el portaveu de l’Associació de Transportistes, Víctor Filloy, que va assenyalar que l’entitat tenia constància de tres camions que no podien tornar per la ruta habitual pel tall a l’RN-22 però tampoc via Puigcerdà perquè la carretera de retorn cap a Andorra continuava barrada per a vehicles de gran tonatge. A mesura que avançava la tarda, però, la situació es va normalitzar. Pels volts de les sis es va reobrir la connexió entre França i el Principat i sense restriccions per a vehicles de gran tonatge, i una mitja hora més tard Emergències de Catalunya anunciava via tuit que s’aixecaven, excepte per a algunes vies molt concretes, totes les restriccions de trànsit de camions aprovades el dia abans amb l’objectiu de prevenir problemes a les carreteres per un temporal que es preveia intens i generalitzat.

Ja des de les tres de la tarda era possible circular per les grans vies, com ara l’AP-2 i l’AP-7, però Filloy va recordar que la situació de la desena de camioners andor­rans retinguts continuava sent pràcticament la mateixa perquè la restricció seguia vigent a totes les carreteres que connecten amb el país. Els vehicles havien quedat retinguts en àrees de servei de zones com el Bruc (Barcelona) o Montblanc (Tarragona) i els conductors, obligats a passar-hi la nit. Amb l’aixecament de la restricció tots els vehicles van poder emprendre el viatge de retorn.

La prohibició va provocar que ahir no hi hagués viatges d’Andor­ra a Catalunya. Per avui ja s’esperava recuperar “la normalitat”, va indicar Filloy.

NORMALITAT EN EL FUNCIONAMENT DE LES PISTES D'ESQUÍ TOT I LA COPIOSA NEVADA

La copiosa nevada d’ahir arreu del Principat va deixar gruixos importants a les pistes d’esquí, que van funcionar amb normalitat al llarg de la jornada. Tot i això, tant Grandvalira com Vallnord van advertir de la necessitat de portar cadenes per desplaçar-se arreu del ter­ritori, especialment entre aquells usuaris interessats a anar a esquiar. Fonts de Vallnord van assenyalar que a primera hora del matí totes les pistes van restar obertes, un fet que va variar a la zona d’Arcalís, on la intensitat de la nevada i la mala visibilitat va obligar a tancar algunes pistes. Al camp de neu al final van restar obertes 12 de les 28 pistes i a la zona de Pal van restar totes obertes.

D’altra banda, des de Vallnord van assenyalar que tot i l’abundància de la nevada “si demà es posés a ploure tot el dia perdríem molta neu”. De totes maneres, des de l’estació es van mostrar contents de cara al final de la temporada: “Estem confiats que arribarem al 8 d’abril molt bé o tot ens fa indicar això.” I hi van afegir que les condicions demà seran bones. Finalment, a Grandvalira van restar obertes 92 de les 123 pistes esquiables i els gruixos de neu acumulats van superar els quaranta centímetres.

tracking