efectes del temporal

Col·lapse circulatori per la neu

Els trams més caòtics van ser d’Ordino i Encamp cap al centre al matí. El transport públic va acumular retards importants

Trànsit a la Massana amb neu
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nevada que va afectar ahir de manera generalitzada tota la xarxa viària durant la major part de la jornada va complicar molt la circulació, especialment a primera hora del matí, coincidint amb el gruix de desplaçaments a la feina, i fins a dos quarts de dotze del migdia. Els conductors que feien el trajecte entre Ordino i el centre van arribar a trigar una hora i mitja i també va ser especialment lent el viatge des d’Encamp fins a les parròquies centrals. L’estat de la carretera obligava a anar més lent i també hi va haver afectacions de vehicles mal equipats. L’alternativa del transport públic tampoc no va ser gaire útil per als que volien arribar a temps a la feina. Les línies regulars van acumular retards –malgrat que ni la Cooperativa ni tampoc la Hispano Andorrana van quantificar-los, ni tampoc les incidències– i el que també es van trobar els usuaris en alguns casos van ser vehicles plens i que, per tant, ja no s’aturaven a la seva parada. Amb tot, les dues companyies van assegurar que s’havien realitzat tots els serveis.

Qui volia desplaçar-se fora del país en autobús també va fer viatges més llargs dels habituals. La neu finalment va arribar a bona part del territori català i la de l’Alt Urgell va ser una de les comarques més afectades. Malgrat que cap companyia va anul·lar els trajectes –Alsa sí que ho va fer en el de les set de la tarda que feia el trajecte entre Barcelona i el Principat–, totes van coincidir que s’havien alentit. Novatel i Alsa va comentar que els retards havien estat d’entre una i dues hores, mentre que Nadal els escurçava a entre 30 i 45 minuts. Novatel sí que va haver d’anul·lar el servei de les tres de la tarda a Tolosa perquè l’accés a França en aquell moment estava tancat.

Accidentalitat

La neu només va provocar un accident amb ferits. Es va produir a la cruïlla entre els carrers Bonaventura Riberaygua i Joan Maragall, d’Andorra la Vella, a dos quarts de dotze i va implicar una furgoneta i un turisme. El conductor del cotxe va patir una fuetada cervical. Però durant la jornada hi va haver diverses topades amb danys materials provocades per conductors que perdien el control dels vehicles. El director de Protecció Civil, Francesc Areny, va alertar d’una neu especialment lliscant i també va tornar a lamentar que no tothom circulava correctament preparat. “Tinc la sensació que algunes persones no es van prendre la situació tan seriosament com altres vegades i que han sortit sense el cotxe preparat”, va comentar. La policia va decidir tallar la circulació entre les 12 i les 12.40 hores a la zona canillenca de Racons per facilitar la feina de les màquines llevaneu, després que alguns cotxes haguessin patinat i d’altres s’haguessin quedat bloquejats a la carretera.

Torna a intensificar-se

La predicció deia que la nevada remetria pels volts de les cinc de la tarda i que la cota començaria a pujar. I així va ser. A dos quarts de sis de la tarda la situació a la xarxa viària havia millorat notablement i els equipaments especials per circular ja només eren obligatoris a partir de Canillo, Sornàs i Erts. Però la nevada, malgrat les prediccions, es va tornar a intensificar al vespre i a un quart de nou novament calien cadenes per circular arreu.

La particularitat d’aquest temporal és que ha estat motivat per un front vingut del sud, amb la qual cosa la quantitat de neu caiguda ahir era pràcticament idèntica a pistes que en algunes zones d’Andorra la Vella. Fins a les cinc de la tarda es calculava que la neu nova caiguda oscil·lava entre els 15 i els 20 centímetres. Per avui s’esperava que la nevada torni a la tarda, però ja a una altitud de 1.500 metres.

Quant al risc d’allaus, se situa en 3 sobre 5 però podria patir variacions, van indicar des de Protecció Civil, en cas que pugin les temperatures o que plogui.

ELS FETS

La nevada generalitzada va obligar a dur equipaments per circular a tota la xarxa viària durant bona part del dia. La nevada va remetre a primera hora de la tarda per intensificar-se al vespre i a un quart de nou tornaven a ser necessàries les cadenes a tot el país.

La circulació va ser especialment complicada entre primera hora del matí i dos quarts de dotze del migdia i els trams entre Ordino i Encamp i el centre, els més caòtics. Els busos van acumular retards importants.

Els horaris del transport públic intern es van alterar i també els de les línies en direcció Catalunya. El temporal va afectar especialment la comarca de l’Alt Urgell i els trajectes a Barcelona van arribar a alentir-se dues hores.

La nevada va deixar un accident amb un ferit lleu a la capital i diverses topades amb danys materials, com una a Sant Julià entre un cotxe i un bus. A Racons la carretera es va tallar a trànsit durant 40 minuts perquè hi passessin les llevaneu després que alguns cotxes haguessin patinat.

Les precipitacions havien deixat a primera hora de la tarda entre 15 i 20 centímetres de neu a pistes però també a les parròquies del sud. Per avui s’esperen noves precipitacions però a més altitud a partir de la tarda. El risc d’allaus se situa al nivell tres.

Trànsit caòtic

Trànsit caòtic

Trànsit caòtic

Trànsit caòtic

Trànsit caòtic

tracking