El PS presenta una proposta per fixar el sou del cònsol major i eliminar el menor

El PS presenta una proposta per fixar el sou del cònsol major i eliminar el menorA. S.

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els consellers generals del PS Rosa Gili i Gerard Alís van presentar ahir la proposta de llei qualificada d’organització i funcionament dels comuns, que ja van entrar a tràmit dimarts passat, amb l’objectiu de “millorar la democràcia” de les corporacions. “Volem d’alguna manera uniformitzar els criteris de funcionament dels comuns i dotar de més recursos les minories”, va explicar Alís. Gili, per la seva part, va presentar els principals articles de la proposta, entre els quals hi ha el fet de fixar el sou del cònsol major i de la resta de consellers, el canvi en el sistema de nomenament de càrrecs, com el d’interventor general, eliminar la figura del cònsol menor o subvencionar els partits polítics que estiguin a la minoria, entre d’altres. “És una proposició feta amb sentit comú i al servei de l’interès general, per incrementar la seva democràcia interna”, hi va afegir Gili.

Un dels punts clau és la “professionalització” del cònsol major, que passaria a tenir dedicació exclusiva, i se’l dotaria amb el vot de qualitat en cas d’empat en qualsevol decisió. D’aquesta manera, “s’evitarien situacions com la de Toni Martí quan signava projectes arquitectònics mentre era cònsol major d’Escaldes”, va etzibar Gili. El seu sou no podrà superar en cinc vegades el salari mínim interprofessional i el de la resta de consellers hauria de ser equivalent a una vegada i mitja el salari mínim interprofessional, sigui de la majoria o de la minoria, “no com passa en alguns comuns, que cobren menys”, va explicar la consellera general. A més, demanen que no hi hagi suplements per presidir comissions. També recuperen la proposta d’eliminar la figura del cònsol menor, ja que “ha quedat superada pel temps i apostem per la professionalització del cònsol major. Oi que no existeix un cap de Govern menor?”, es va preguntar Alís.

Una altra proposta seria canviar el sistema de nomenament de l’interventor general. “Seria bo que fos escollit per dues terceres parts de la cambra i no només per la majoria, així guanyaria independència i evitaríem que un acabés a la Batllia, com el de Sant Julià”, va recordar Gili. També es demana el “dret a la informació”, que obligaria les majories a donar la documentació requerida. Les reunions de cònsols “són una trobada que no està regulada però cada cop té més pes, i a vegades es prenen decisions que no s’han consultat amb la resta de consellers”, va indicar Gili. Finalment es voldria donar més veu a les minories i subvencionar-les econòmicament.

El projecte del PS inclou un canvi a la llei qualificada del règim electoral per millorar la representativitat en els comuns. El primer punt seria modificar el consell de comú i establir un màxim de deu consellers, que cada corporació podria adaptar per a la seva autonomia. Després caldria fer un canvi en el sistema d’atribució de consellers i “passar a un repartiment proporcional, per això hem agafat el sistema que s’aplica a la llista nacional del Consell General”.

El text s’ha enviat als comuns perquè aportin suggeriments però fins ara cap ha contestat. Això sí, el PS és conscient que “estem en mans de DA i si consideren que no els interessa, sabem que ens escombraran al Consell General”, es va resignar Gili.

Per altra banda, el partit va celebrar dimarts passat la reunió de poble amb una quarantena de simpatitzants a Encamp, on van escoltar les seves demandes.

tracking