Funció pública

El model retributiu allunya Govern i sindicats de l'acord

El funcionariat reitera la petició de treballar 35 hores setmanals i el desacord amb el model de quinquennis de l’executiu

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El Govern i els sindicats van mantenir ahir posicions allunyades en la primera reunió per renegociar la llei de la Funció Pública i després d’una trobada de dues hores i mitja no hi va haver acostament en els punts més importants. Els sindicats van insistir en el desacord sobre el model de quinquennis que es preveu a la nova llei i van demanar una jornada setmanal de 35 hores. També van emfasitzar en el neguit que tenen perquè la nova llei “no penalitzi” la progressió professional dels treballadors que són a l’administració fa 15 o 20 anys. La ministra de la Funció Pública, Eva Descarrega, va admetre “diferències” amb els sindicats pel debat obert “entre el model retributiu que proposa el Govern, de quinquennis amb complements de productivitat i de carrera, i el model de triennis que vol el funcionariat”. El portaveu del col·lectiu sindical, Gabriel Ubach, va lamentar haver estat “els primers a cedir”, mentre que l’executiu manté d’inici “línies vermelles”.

Ubach va mostrar-se “pessimista” sobre que pugui desconvocar-se la vaga.“Toni Martí ens va dir una cosa i la negociació ha estat diferent”, va alertar. “Les posicions estan molt allunyades”, va reiterar el portaveu sindical. Quant a la proposta horària, la ministra Descarrega va deixar clar que les 35 hores no es poden acceptar “en cap cas” per raons econòmiques ni s’han plantejat mai, si bé va recordar que “Govern està disposat a mantenir la mateixa jornada laboral, però flexibilitzant-la”, fet que significaria que part dels funcionaris faria horari intensiu garantint l’atenció al públic actual. Ubach va discrepar. “La proposta de Govern és com l’IPC, va augmentant”, va avisar. Segons va dir, se’ls va parlar de 37,5 hores, però “en són 38”.

Tres models retributius

Els sindicats, segons va afirmar Eva Descarrega, van proposar en la reunió d’ahir tres models retributius diferents: mantenir els triennis per a les persones que integren l’administració en l’actualitat, uns quinquennis proporcionals a un valor de 173,20 euros, i quinquennis amb valor de 150 euros i una jornada de 35 hores.

La ministra va defensar el model de quinquennis de l’executiu perquè està basat en “dades d’impacte econòmic”. Descarrega, això sí, va afirmar que Govern “té la voluntat” de continuar la renegociació en una trobada que tindrà lloc dilluns a les onze del matí i que “cal atansar posicions”. Gabriel Ubach va qualificar “de nefasta” la sensació de la trobada.

Sobre la progressió en la carrera professional, Descarrega va recordar que l’executiu ha proposat “unes mesures correctores” que es valoraran ara econòmicament, i a partir de les quals les persones que es troben al 80% o al 100% de la banda retributiva han de ser avaluades abans que la resta. Dilluns Govern presentarà l’impacte econòmic de les mesures cor­rectores al complement de productivitat. La ministra va afirmar que en la trobada d’ahir es va arribar a acords pel que fa a incloure una disposició addicional a la llei per garantir que els funcionaris i els treballadors públics tinguin els mateixos drets, sobre que els sindicats estiguin representats en els comitès que deriven de la llei i que el termini de desplegament reglamentari sigui de sis mesos en lloc d’un any.

El model retributiu allunya Govern i sindicats de l'acord

tracking