EDUCACIÓ

La Francofonia proposa formar mediadors per resoldre conflictes

L’ens destaca l’èmfasi del plurilingüisme i de la participació democràtica al sistema educatiu

La Francofonia proposa formar mediadors per resoldre conflictes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La secretària general de la Francofonia, Michaëlle Jean, va plantejar ahir la possibilitat de formar al Principat mediadors que puguin participar en la resolució de conflictes en altres països. Jean, que ahir va visitar l’escola andor­rana de primera ensenyança de Sant Julià de Lòria i la Universitat d’Andorra (UdA), va fer aquesta proposta després de destacar l’èmfasi que es fa dins del sistema educatiu del plurilingüisme i del treball a les aules sobre els valors democràtics i la recerca d’iniciatives per gestionar les diferències entre els joves.

Jean no va passar per alt aquests punts forts de l’educació andorrana i va considerar que poden ajudar el Principat a “jugar un rol de lideratge molt més gran”. A més, va posar com a exemple la tasca de l’ambaixadora andorrana a França, Cristina Rodríguez, que va participar en una missió de mediació a Burundi. “Andorra pot aportar mediadors francòfons per al treball polític que duem a terme”, va dir. “Una classe amb nens que tenen entre sis i set anys reflexionen sobre la resolució de conflictes, diuen que han de dialogar i que han de trobar un mediador”, va destacar Jean.

De fet, el Govern ha proposat a la Francofonia col·laborar en la formació sobre ciutadania democràtica a través del programa que també s’està treballant al Consell d’Europa. Eric Jover va dir que l’objectiu és desenvolupar amb la Universitat d’Andorra (UdA) un pla formatiu per capacitar els professors en la formació d’aquestes competències. El titular d’Educació va apuntar que una opció seria posar en marxa en la modalitat d’estudis a distància i on line. “Ho treballarem conjuntament i buscarem com podem aportar aquesta experiència a la Francofonia”, va dir Jover. “A vegades pensem que som molt petits però tenim algunes coses que podem vendre i que podem ense-nyar a l’exterior, i l’educació és una d’elles”, va afirmar el ministre d’Educació.

MÉS SINERGIES EN SOSTENIBILITAT

Michaëlle Jean va destacar les oportunitats que la Francofonia pot oferir a Andorra en l’àmbit del desenvolupament sostenible. La secretària general de la Francofonia va visitar el Museu de l’electricitat de FEDA al costat de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. En l’acte, es va posar de manifest la transformació del model energètic en què està immersa Andorra. Amb el projecte de llei de foment de la transició energètica i del canvi climàtic que està a tràmit al Consell, Calvó va recordar que es vol aconseguir un model energètic menys dependent de l’exterior i més sostenible, que contribuirà a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle gràcies al desenvolupament de l’economia verda entorn de les energies renovables.

tracking