Política

El PS prioritza el programa als pactes electorals

El candidat a cap de Govern, Pere López, afirma que ara és “precipitat” abordar coalicions amb altres formacions

El PS prioritza el programa als pactes electoralsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot i la incertesa sobre si s’avançaran o no, els partits ja preparen la maquinària per a les pròximes eleccions generals. El Partit Socialdemòcrata (PS), que fa unes setmanes va proclamar Pere López com a candidat a cap de Govern en ser l’únic a aspirar a les primàries, ja treballa en l’elaboració del programa electoral en cas que els comicis s’acabin fent aquest any, fet pel qual ja hi ha una partida reservada al pressupost en cas que faci falta. Amb tot, la formació prefereix no parlar ara de pactes i es focalitzarà en la confecció del programa electoral abans de teixir aliances amb altres partits.

El candidat a cap de Govern, Pere López, explica que de moment “la prioritat és fer l’esbós del programa electoral” i que encara “és d’hora” per parlar de futures coalicions. López assegura que no es tanquen en banda a fer-ho però creu que abans han de tenir encarrilades les línies prioritàries amb les quals entraran en escena per posar les bases de futurs pactes. “No cal tenir tot el programa acabat ni escrit fins a l’última línia, però sí que com a mínim hem de tenir un treball fet en aquestes comissions del partit”, afirma López. El PS ja es troba immers en l’elaboració del programa a través de les comissions que s’han creat i en les quals poden participar també els residents. La doble nacionalitat i permetre als residents votar a les eleccions comunals són dues de les propostes més destacades, però encara hi ha aspectes que s’acabaran de concretar els pròxims mesos.

PARLAR AMB CLAREDAT

“Com a mínim els grans temes i l’enfocament del programa electoral és important que el tinguem. Després penso que amb això es poden donar les condicions per seure amb algú, però em sembla complicat l’exercici de parlar en abstracte sobre alguna cosa”, afirma López, que desvincula la bona sintonia PS+I i Ld’A+I a Encamp com un senyal de possibles pactes a les llistes parroquials, que són una de les claus dels comicis. Les últimes setmanes, les dues formacions de la minoria del comú d’Encamp han realitzat estratègies comunes de comunicació i d’actes, però López treu ferro a l’hora d’analitzar-ho com un primer pas per a una futura aliança. “Des del comitè executiu veiem bé el fet que en alguns moments es treballin temàtiques conjuntes”, explica López, que alhora denuncia les dificultats de les minories a causa de “la manera de fer” del comú. Si bé el candidat socialdemòcrata considera “anecdòtic” el fet que la majoria no cedís una sala per fer-hi una roda de premsa, López creu que aquest fet “marca l’estil i la manera de fer” del comú encapçalat per Jordi Torres. López lamenta que el comú no hagi volgut compartir informació sobre “qüestions importants” i veu “positiu” que la resta de forces “sumin esforços” perquè les accions tinguin més impacte als mitjans de comunicació i a la ciutadania. Per la seva banda, l’ex-primer secretari de la formació, David Rios, que també va encapçalar les llistes parroquials a Encamp el 2015, diu que de moment no s’ha parlat i que “no està a l’agenda” tractar les futures coalicions, tot i que considera que és normal que des de l’opinió pública se’n parli. “Estem en ambient preelectoral”, explica. Sobre si tornarà a liderar la llista parroquial, Rios és prudent i assegura que també és aviat per parlar-ne. Per la seva banda, la consellera de Ld’A+I d’Encamp, Maribel Lafoz, reconeix que hi ha una “bona afinitat” amb el PS+I i que “treballen bé plegats”, però no s’atreveix a parlar de futurs pactes electorals perquè és massa aviat per fer-ho. “Ni ho afirmo ni ho desmenteixo perquè encara queda molt per a les eleccions”, afirma Lafoz.

El PS reconeix que tampoc s’han assegut a parlar de manera formal amb SDP per tractar els futurs pactes electorals i ho atribueix a una qüestió de calendaris. Aquest front de coalicions és un altre que el PS haurà d’encetar més endavant.

tracking