Benestar

El futur centre de menors se situarà a l'edifici Solà d'Enclar

La CASS n’és la propietària i té gairebé tancat l’acord per llogar l’antiga residència al Govern

El futur centre de menors se situarà a l'edifici Solà d'Enclar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Govern i la Caixa Andorrana de Seguretat Social han tancat pràcticament l’acord per situar el centre de reeducació de menors a l’antiga clínica geriàtrica Solà d’Enclar, situada a Santa Coloma i que porta tancada dos anys. La signatura del contracte està només pendent de l’informe, segons diverses fonts properes al cas, que ha de fer el ministeri d’Ordenament Territorial sobre el cost de les obres d’adequació de l’espai. Teòricament Govern hauria de fer una inversió d’entre dos i tres-cents mil euros per condicionar l’edifici, que estava distribuït com a residència geriàtrica i que ara hauria d’acollir els menors que tenen problemes conductuals i d’addiccions (fonamentalment d’estupefaents i al- cohol).

El centre de reeducació hauria d’atendre, segons les previsions que s’han fet, una quinzena de joves que complirien els paràmetres d’ingrés. Actualment l’Estat està pagant l’estada a centres estrangers de cinc nois que pateixen aquests tipus de problemes. N’hi hauria una desena més que estarien dins del perfil però que no han entrat en el programa pel que suposa haver de marxar a centres especialitzats fora d’Andorra. Amb el centre de reeducació en territori nacional es donaria resposta, per tant, a casos que actualment no s’estan treballant específicament.

Jovial, l’alternativa

L’anàlisi de les diferents opcions ha fet decantar l’elecció pel Solà d’Enclar degut que és l’edifici i l’espai que millor s’adapta a les necessitats del centre de reeducació. El comú d’Andorra la Vella va oferir la possibilitat d’ubicar la infraestructura en alguns dels habitatges de la zona de Jovial, però els tècnics han considerat que és una opció pitjor que la de Santa Coloma.

La del Solà d’Enclar és també una opció perfecta per a la Seguretat Social, perquè fa dos anys que té l’edifici tancat després que es reorganitzés l’assistència geriàtrica i els usuaris fossin traslladats majoritàriament a les instal·lacions de El Cedre, també a Santa Coloma. La CASS no tenia pensat utilitzar l’edifici, per tant el lloguer a llarg termini que sufragarà l’Estat és una sortida que soluciona un problema a les dues parts. La Seguretat Social va insistir que el preu del lloguer havia d’estar dins de les forquilles que marca l’Estat perquè la propietat correspon al fons de reserva de pensions.

L’edifici, segons les fonts consultades, està en molt bon estat i l’acord té certa urgència perquè la CASS no vol que passi massa temps perquè estigui ocupat. L’executiu té previst que el centre estigui en funcionament, com a molt tard, l’any vinent.

tracking