Economia

Espot obre la porta a reduir els anys d'experiència dels extracomunitaris

Xavier Espot obre la porta a “flexibilitzar” el requisit, actualment fixat en cinc anys, però creu que s’ha de fer “amb prudència”

Espot sobre els extracomunitaris
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern obre la porta a rebaixar el nombre d’anys d’experiència que es demanen als treballadors extracomunitaris del sector de la construcció per facilitar-ne la seva contractació. Segons va afirmar ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, aquest requisit, que actualment és de cinc anys, és el que podria frenar l’arribada de nous obrers de fora de països de la Unió Europea. És per això que va plantejar “valorar una determinada flexibilització”, tot i que al mateix temps va alertar que aquest debat s’ha de fer amb prudència per les conseqüències que això podria comportar, per exemple, en el nombre de sol·licituds de reagrupament familiar.

Amb tot, el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior va assegurar que actualment “no hi ha cap impediment previ” per a la contractació de treballadors extracomunitaris en el sector de la construcció, que és un dels que té les quotes obertes. D’aquesta manera, Espot va respondre a la demanda de l’Associació de Contractistes d’Obra d’Andorra (Acoda) per crear una quota de treballadors que permeti pal·liar la pèrdua de personal els últims anys. Davant dels mitjans de comunicació, el ministre es va mostrar “sorprès” per aquesta demanda i va explicar que no se li havia traslladat personalment aquest neguit. Espot va assegurar que si li haguessin demanat, hauria tingut l’ocasió d’explicar-los que ara es pot contractar “perfectament” un treballador extracomunitari al sector de la construcció. El ministre va precisar que ara la diferència rau en el fet que als treballadors comunitaris no se’ls exigeix una experiència prèvia, mentre que per als extracomunitaris se’n demanen cinc.

D’altra banda, Espot va compartir la preocupació de l’augment del cost de la vida al Principat, que suposa un escull per a moltes persones que voldrien treballar-hi. “Molt particularment, la qüestió de l’habitatge ens preocupa i suposa un fre al fet que persones o treballadors forans decideixin venir a treballar a Andorra”, va dir Espot, que en aquest sentit va recordar que s’ha creat una taula transversal per crear un conjunt de mesures. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior va explicar que el Govern promourà pròximament una modificació de la Llei d’arrendaments, però alhora va recordar que aquesta problemàtica no es pot resoldre fàcilment. Quant a la proposta de l’USdA per limitar el preu del lloguer a 600 euros, Espot va respondre que aquestes mesures no estan “a l’abast” del Govern perquè els contractes de lloguer es fan entre privats i encara que l’executiu optés per imposar “limitacions”, segurament acabarien sent tombades per la justícia. Espot va mostrar-se obert al mateix temps a fer una “reflexió pausada” sobre el cost de l’habitatge “amb certa immediatesa”, però va convidar a fer-ho de manera transversal i amb la implicació dels comuns.

LA UNIÓ HOTELERA RECONEIX QUE FALTEN ATRACTIUS LABORALS

El president de la Unió Hotelera, Manel Ara, reconeix que no hi ha suficients atractius laborals per atraure mà d’obra qualificada. “Hem de fer autocrítica i reconèixer que els salaris no són bons tenint en compte el cost de vida del país. A més, els lloguers són molt alts i els treballadors han de fer front a l’assegurança mèdica o l’alta bancària”, va afirmar Ara en declaracions al Diari. Un segon problema que detecta el president de l’UHA és la forta estacionalitat del sector, que obliga en alguns casos a tancar els negocis en temporada baixa. “Hotels de les parròquies altes no poden mantenir-se oberts durant tot l’any, i per tant no poden tenir plantilles fixes”, va dir, afegint que això fa que molts treballadors espanyols “no els compensi” venir a Andorra “només per tres mesos”.

Ara recorda que els problemes per contractar mà d’obra venen de lluny i que es va tractar fa més d’un any en una reunió dins de la CEA. “En aquell moment ja ho vam anunciar i vam parlar amb Govern, però la situació no ha canviat gaire des d’aleshores. Sí que és cert que s’han flexibilitzat alguns tràmits i s’han ampliat les quotes de transfronterers, però encara en necessitem més”, reclama. A diferència de Filloy, ell seria més partidari d’ampliar la quota d’aquests darrers, i aleshores no caldria anar a buscar extracomunitaris. “Amb els departaments d’Ocupació i Immigració ja hem fet workshops, a la Seu i a Aixovall, per intentar trobar més gent que vulgui venir, i van tenir força èxit”, va afirmar. Segons va explicar, l’avantatge és que no han de buscar pis, ja que “aquest és el principal maldecap que tenim a l’hora de convèncer gent que vingui”. “Sabem que n’hi ha pocs, que estan lluny del centre, i que l’especulació immobiliària ha fet que els preus pugin de forma exponencial”, finalitza.

Espot obre la porta a reduir els anys d'experiència dels extracomunitaris

Espot obre la porta a reduir els anys d'experiència dels extracomunitaris

tracking