mobilitat

El risc d'allaus es rebaixa de nivell quatre a nivell tres

Reobren les carreteres de Sorteny, Montaup i la coma de Ransol

El risc d'allaus es rebaixa de nivell quatre a nivell tres

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El risc d’allaus del Principat, que els darrers dies se situava a nivell quatre, es rebaixa a nivell tres a partir dels 2.200 metres arreu del territori durant el dia d’avui. Així ho va posar de manifest ahir el director de Protecció Civil, Francesc Areny, que va assegurar que “hi ha zones on el vent ha tret la neu però s’han creat plaques de gel”. Areny va assenyalar que encara que el risc s’hagi reduït, el nivell tres obliga a vigilar, especialment si es fan sortides fora de pista, on hi ha perill d’allaus per placa. El director de Protecció Civil va expressar que dels tres tipus d’allau existents: de neu pols, neu humida i per plaques de gel, aquestes darreres són les més perilloses. Segons Areny, també són les que provoquen més accidents, tant a Andorra com a l’exterior perquè poden ser molt grans. En aquest sentit, Areny va explicar que “aquests dies hem vist plaques de gel de més d’un metre i mig de grandària”, i aquestes quan es trenquen “poden afectar les carreteres”, i va afegir que els darrers dies Protecció Civil ha treballat fent tirs d’allaus sobretot a les zones d’Arcalís, Arinsal i Soldeu, en gruixos mínims de trenta i quaranta centímetres.

Areny va confirmar que ahir es van reobrir al trànsit tres carreteres que es van veure perjudicades a causa dels tirs d’allaus efectuats o per allaus. En concret es tracta de la carretera de Montaup, que connecta el mirador del Roc d’en Quer amb la parròquia de Canillo, la carretera de Ransol i la carretera de Sorteny que uneix el Refugi Borda de Sorteny amb el Serrat.

Per acabar, des de Protecció Civil van demanar precaució en cas de sortir fora de pistes, Areny va assenyalar que “és impossible assegurar tots els itineraris rurals”, i va afegir que ells treballen especialment per protegir les zones urbanes o que poden afectar la població, mentre que des de les pistes fan tirs d’allaus als matins “però tampoc poden assegurar tota la muntanya”. Segons Areny, les pistes d’esquí faciliten itineraris segurs encara que “des de Protecció Civil es recomana que sempre que es pugui s’esquiï per zones esquiables”. D’altra banda, Areny va destacar que tot i aquest context de cert risc els darrers dies “no s’ha hagut de fer cap rescat”.

tracking