cossos especials

La policia expulsa un agent per agredir un detingut emmanillat

L’agent ha estat condemnat per maltractar un detingut mentre estava emmanillat

La policia expulsa un agent per agredir un detingut emmanillatARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un agent de policia ha estat expulsat del cos després d’haver estat condemnat per maltractaments a un detingut. Els fets jutjats es van produir al despatx central de l’Obac aquest cap de setmana passat, concretament la matinada de dissabte a diumenge, mentre l’arrestat es trobava emmanillat, segons van assenyalar fonts coneixedores dels fets. La denúncia de la víctima, que havia estat traslladada a les dependències policials després d’haver agredit una noia en una discoteca i haver-se encarat als agents que van intervenir, va desencadenar, primer, la detenció de l’agent; i amb posterioritat, que el policia accedís a sotmetre’s a una ordenança penal (un judici ràpid) i que acatés la pena imposada: presó condicional i sis anys d’inhabilitació, que a la pràctica, i amb el precedent que va suposar el cas Prados, implicarà l’expulsió del cos d’ordre, on havia ingressat feia uns pocs anys.

L’agressió al detingut, un resident de 23 anys, s’hauria produït després d’un control que ja va tenir moments de tensió. De fet, segons el comunicat de recull de les detencions setmanals que la policia va fer públic dilluns, i en el qual no constava l’arrest a l’agent, la víctima dels maltractaments en seu policial havia estat detinguda pels volts de dos quarts de sis de la matinada en un aparcament d’un local d’oci d’Andorra la Vella per la presumpta autoria dels delictes de maltractament i també per amenaces, injúries, resistència i desobediència greu a funcionaris de policia. La informació explicitava que la patrulla havia acudit al lloc alertada per una baralla multitudinària i que sobre el lloc s’havia trobat una noia que presentava una ferida sagnant a la boca i que havia identificat el detingut com el seu agressor, explicitant que li havia propinat un cop de puny a la cara.

Resistència

Els agents intervinents va controlar el jove i aquí ja es va produir un primer incident, ja que s’hi va encarar. Segons les fonts, dins del cotxe de patrulla va proferir insults als agents i també va donar alguna puntada de peu. Però els fets que han derivat en la condemna de l’agent es van desencadenar al despatx central, concretament al passadís que condueix a les cel·les i quan el detingut seguia emmanillat.

L’agent li hauria donat cops a la cara i també una puntada de peu. Arran de la denúncia del detingut sobre la suposada violència policial es va activar la corresponent investigació i es va cridar la metge forense perquè certifiqués les lesions i l’abast. Les gravacions de les càmeres de seguretat haurien estat clares respecte el que va succeir entre agent i detingut. Quant a les lesions, el denunciant presentava un cop al cap però no es va poder concloure si havia estat causat per l’agressió de l’agent o a conseqüència dels incidents anteriors pels quals havia estat arrestat. Va tenir atenció mèdica al mateix despatx policíac. Es tracta d’un jove resident, van indicar les fonts, ja conegut per part del servei de policia i amb antecedents.

Atesos els fets, l’agent del cos d’ordre assenyalat va ser detingut i va passar a disposició judicial. En seu judicial va acceptar sotmetre’s a una ordenança penal i va acceptar la condemna imposada, amb presó condicional (no n’ha transcendit la durada) i sis anys d’inhabilitació que suposen la seva expulsió del cos d’ordre. Arran del cas Prados, la interpretació jurídica que fan els serveis del cos d’ordre és que una inhabilitació suposa que l’agent afectat ha d’abandonar el cos i que, si volgués reincorporar-se, hauria de passar un nou concurs. El ja exagent acumulava una curta trajectòria professional, ja que forma part d’una de les darreres promocions de la policia.

LES CLAUS

1 Intervenció

Control a la sortida d’una discoteca

Els agents del cos controlen un jove de 23 anys a l’aparcament d’un local nocturn després que una noia l’assenyali com el seu agressor. El jove s’encara amb els agents. És detingut.

2 Detenció

Insults i resistència als agents

L’arrestat, amb antecedents i conegut del cos, insulta i es resisteix als agents. Se’l deté per maltractaments i també per injúries, resistència i desobediència greu als funcionaris del cos.

3 Agressió

Un policia l’agredeix al despatx

Ja al despatx de policia, i mentre estava emmanillat, un agent li dona diversos cops a la cara i també una puntada de peu. El detingut ho denuncia, es crida la metge forense i s’activa una investigació.

4 Condemna

Presó condicional i 6 anys d’inhabilitació

Les imatges de les càmeres de seguretat són prou clares sobre els fets ocorreguts. L’agent passa a disposició judicial i és sotmès a un judici ràpid. Se’l condemna a presó condicional i 6 anys d’inhabilitació.

tracking