FUNCIÓ PÚBLICA

Els duaners estan disposats a no fer vaga si hi ha un acord amb Govern

Josep Sinfreu assegura que els pertocarà pactar els serveis mínims amb la direcció

Els duaners estan disposats a no fer vaga si hi ha un acord amb GovernFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general del Sindicat de Funcionaris de Duana, Josep Sinfreu, va defensar ahir que “la missió ha de ser no arribar a la vaga”, si bé cal que Govern estigui disposat a tancar un acord sobre la llei amb els sindicats de l’administració. Els afiliats del sindicat de duaners van aprovar dilluns al vespre en assemblea “secundar la vaga” per majoria, però no es contempla que s’anunciïn accions almenys fins després que demà dijous s’hagi fet la reunió entre l’executiu de Martí i els representants sindicals. “Hem de veure si les propostes del Govern són en ferm”, va apuntar Sinfreu.

“Tots els passos que s’estan fent des dels sindicats de l’administració són per no arribar-hi, per seure’ns i parlar de la llei”, va afegir Sinfreu. “Personalment, crec que la vaga es convoca per això, per intentar obrir negociació”, va reiterar. El secretari general del sindicat dels duaners va confiar també que “s’aconsegueixi tirar endavant” la negociació i que les converses que s’obrin avancin “en bona direcció”.

Els duaners no havien decidit fins aquest dilluns si anaven o no a la vaga. Sobre la taula hi havia no fer res, participar en accions o secundar la vaga. Finalment es va decidir que se secundava si la plataforma la tira endavant, si bé asseguren que es mantenen molt pendents de la negociació amb Govern, perquè l’objectiu ha de ser aconseguir un acord sobre la llei que satisfaci les expectatives del funcionariat. D’entrada en l’assemblea no van tancar cap acord sobre els serveis mínims. Però Sinfreu considera que els pertoca parlar-ho amb la direcció. Segons Sinfreu, “normalment hi ha 7 o 8 persones, i amb serveis mínims n’hi hauria 2 o 3”, el que alentiria el pas de vehicles.

A justícia, també en espera

Els treballadors de la justícia, que sí que es veuran afectats per alguns punts del text de la reforma però no tots, esperaran a demà per veure com va la reunió amb el cap de Govern i els ministres per decidir els pròxims passos. Asseguren que aniran a la trobada prevista tot i que no hi tindran veu. “No ens contemplen perquè diuen que tenim la nostra pròpia llei, però som funcionaris i cobrem de l’administració”, diuen fonts sindicals, que denuncien l’augment de les retribucions dels alts càrrecs. Els funcionaris de la justícia volen que es modifiqui la llei que els regeix, del 2004. Fonts sindicals expliquen que ja s’han començat a fer aportacions per reformar el text i demanen per exemple, que s’especifiqui als nous treballadors quins passos cal fer per meritar futurs càrrecs.

El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va dir ahir en roda de premsa que retribuir una vaga a priori és un “contrasentit” però va apuntar que la inexistència d’un reglament que estipuli aquest aspecte pot comportar “problemes jurídics” a l’executiu. Naudi no creu que estipular serveis mínims del 15% o del 20% sigui “un problema” i va criticar DA per la seva “improvisació”. Des d’SDP es demana renegociar el text de la llei des de zero en la pròxima legislatura.

ELS EMPLEATS DE LA MASSANA DECIDIRAN DEMÀ SI FAN ACCIONS

El sindicat de treballadors del comú de la Massana ha ajornat fins dijous la reunió per decidir si secunda la vaga de la Funció Pública. El líder del sindicat, Panxo Lizama, va dir ahir que “hem postergat la reunió perquè la trobada entre sindicats de l’administració i Govern és aquell matí”. El sindicat tot just s’acaba de constituir i ahir al matí va celebrar una reunió amb el cònsol major, David Baró. Fonts del comú van apuntar que va tractar-se d’una presa de contacte. El sindicat no va transmetre a Baró una posició determinada sobre la vaga. Baró va recordar dilluns, abans de la reunió, que “els triennis o quinquennis no són d’aplicació, els comuns poden optar per fer-ho o no”, però que “les millores en formació de la llei sí que tenen part d’aplicació, i lògicament les agafarem”, va dir.

tracking