Sector turístic

Les estacions d'esquí auguren una setmana d'afluència rècord

El sector preveu que aquesta setmana sigui una de les millors de la temporada i apunta el bon temps i les darreres nevades com a factors clau

Les estacions d'esquí auguren una setmana d'afluència rècordVALLNORD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Una de les setmanes estrella de l’any.” Així van qualificar ahir des de Grandvalira l’afluència d’esquiadors que esperen tenir aquests dies a les pistes. Una opinió que comparteixen arreu del sector. El director general d’Estacions de Muntanya Arinsal Pal, Josep Marticella, va destacar que quan van començar a preparar la temporada d’hivern, a aquestes alçades de l’any passat, “ja es preveien uns dies bons”, en referència a la setmana del 12 de febrer. El director considera que alguns dels factors que han contribuït a aquesta bona dinàmica han estat “les bones condicions atmosfèriques i la neu”. El cap de setmana passat van patir un entrebanc, ja que el fort vent de dissabte va obligar a tancar algunes pistes, però “tot i això, igualem les dades de fa tres anys”, va manifestar Marticella. Unes dades que auguren un dels millors caps de setmana de la temporada. El dirigent de Pal Arinsal va apuntar que tenen “molts turistes anglesos perquè coincideix amb les seves festes d’hivern”, encara que també hi ha grups d’escolars i turisme d’altres països, com ara França i Espanya.

Des de Grandvalira van destacar que aquesta setmana suposa un dels pics d’afluència “més importants de la temporada”. Des del domini van afirmar que gairebé el 50% dels esquiadors que passen per les seves instal·lacions són estrangers, “l’altre 50% són espanyols”, i van afegir que estan “molt contents” perquè coincideix amb unes condicions de neu “molt òptimes” gràcies a les nevades dels darrers dies. Rússia, Bèlgica, el nord d’Europa, Portugal i el Regne Unit són algunes de les nacionalitats que més freqüenten aquestes muntanyes.

Els operadors turístics

Un dels factors clau de l’èxit a les pistes ha estat l’augment dels turistes de països europeus. En aquest sentit, els operadors, encarregats d’organitzar packs de viatges d’esquí, van expressar la satisfacció per les dades d’enguany. “Tan sols durant aquest cap de setmana hem portat unes 4.500 persones”, va manifestar el director de Regina Tours, Albert Vinseiro. Una xifra que suposa un creixement del 6% respecte als mateixos dies de l’any passat. Segons el responsable de Regina Tours, les setmanes del 5 i el 12 de febrer “són les més importants de la temporada”. Per Vinseiro, el turisme francès i anglès sempre es manté en quotes molt altes, encara que “aquest any he notat un augment del turisme portuguès i de perfil familiar”.

Un dels responsables de l’afluència de turisme anglès és l’operadora Nielson, que treballa únicament amb el Regne Unit. El seu representant a Andorra, Iain Archer, va manifestar que “aquesta setmana tenim 980 persones quan la nostra mitjana sol ser de 740”. Per aquest motiu, la companyia ha posat un vol més des de Londres. Archer va remarcar que “el 100% dels turistes que tenim venen a esquiar” amb els packs que ofereix l’empresa. Per una setmana d’esquí amb forfet i allotjament en un hotel a mitja pensió en una zona pròxima al Pas, Soldeu o Arinsal, els turistes paguen un mínim de 700 lliures. Un preu que “augmenta en funció de la categoria de l’hotel”.

Archer va dir que en comparació amb la temporada passada “fins ara portem un augment del 16%”, i va destacar que una de les claus de l’èxit és que “molts clients repeteixen”, especialment famílies, ja que segons Archer, “hi ha molt bones escoles d’esquí i ho expliquen tot en anglès”.

El president de la Unió Hotelera Andorrana (UHA), Manel Ara, va confirmar les bones xifres i el bon pressentiment per a aquesta setmana, “encara no tenim dades però preveiem una ocupació molt alta durant tota la setmana”. Segons Ara, si analitzem aquests tres dies de festa, on dilluns algunes comunitats autònomes espanyoles també tenien festa, com ara Catalunya i València, podem parlar “d’un dels millors caps de setmana de la temporada”. Amb una ocupació mitjana del 90% a tot el Principat i un èxit especial a les parròquies altes, “Canillo i Encamp gairebé tenen un 95% d’ocupació”. Pel que fa a la capital, Ara va concloure que l’ocupació “ha vorejat el 90%”.

S'ESTANCA LA VENDA DE VOLS A MARSELLA I MADRID

El director general de Regina Tours, Albert Vinseiro, va informar que la venda dels bitllets per als vols que connectaran Palma, Marsella i Madrid des de l’aeroport d’Andorra-la Seu “s’ha estancat una mica”. Vinseiro va recordar que tan bon punt van sortir els vols, a final de gener, “hi va haver un boom” on es van vendre unes “quaranta o cinquanta places”, una dinàmica que no ha continuat. D’altra banda, va assegurar que els vols amb destinació Mallorca són el que tenen més demanda i “estan gairebé plens”. Segons Vinseiro, és una situació que “ja esperàvem”, encara que el dirigent confia que “a poc a poc” la gent s’animi. Tal com va informar la compa-nyia el dia de la presentació, es tracta de 918 places distribuïdes en 48 vols entre el 9 de març i l’1 d’abril. El preu de venda, independentment de la destinació, és de 110 euros. Els trajectes es concentraran els caps de setmana, especialment divendres i diumenge.

tracking