Acord d'associació

La UE incorpora a la negociació la petició francesa del preu del tabac

La ministra Ubach reconeix que Brussel·les “ha recollit” la demanda francesa de reduir el diferencial de preu i que vol arribar a un consens

La UE incorpora a la negociació la petició francesa del preu del tabacSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea ha inclòs la petició de França perquè Andorra redueixi el diferencial de preus del tabac a la taula de negociacions. La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va confirmar ahir que Brussel·les “ha recollit” la demanda francesa i que vol negociar sobre aquest tema per arribar a un “consens”. Una qüestió que fins ara havia quedat fora de les converses per arribar a un acord d’associació, ja que s’han centrat a arrencar un pacte per mantenir el model actual durant 30 anys a canvi d’un seguit de contrapartides per anar adaptant el sector a la normativa europea.

França té entre els seus plans apujar el preu del tabac al país veí fins als deu euros el paquet el 2020 (l’any passat el va posar 35 cèntims més car). Va ser en aquest context que París va demanar que el preu del tabac andorrà sigui com a mínim igual que el més barat de la UE. Aquesta exigència d’un país que és Estat membre de la Unió Europea ha provocat un replantejament de la situació. “La posició de la UE està consensuada entre els estats membres”, va admetre Ubach, que en declaracions als periodistes va afirmar que “França va fer una proposta que va recollir la UE i la voluntat de la UE és arribar a una situació de consens i poder avançar en aquest tema”.

El debat del tabac, el mes que ve

La delegació andorrana i l’europea van mantenir una nova ronda de negociacions la setmana passada en la qual no es va parlar del tabac i es va avançar en altres capítols, com el de serveis i capitals. En aquest context, Ubach va dir que espera poder concloure el debat sobre el tabac en la propera sessió, prevista per al mes de març, i va afirmar que el Govern ja hi està treballant. “Estem acabant de perfilar la posició d’Andorra sobre la qüestió del tabac conjuntament amb els estats membres de la UE i esperem que d’aquí al març puguem tenir més elements i arribar a una situació que sigui acceptable per a les dues parts”, va concloure.

A partir d’aquí, va dir que espera que “ens puguem dedicar plenament al treball de les negociacions sobre altres aspectes importants per a nosaltres com són serveis i capitals”. Dos apartats que, segons va posar de manifest la titular de la cartera d’Exteriors, “permetran treballar sobre les perspectives de futur que pot aportar aquest acord d’associació per a Europa”. En aquest sentit, i més concretament, va destacar que la setmana passada “vam poder avançar el treball sobre lliure circulació de mercaderies, de serveis i de capitals”. Un treball “llarg i complex”, va dir Ubach, però que “avança en el bon sentit”.

DOS MIL PERSONES AL PAÍS PER LA CIMERA DEL 2020

Les diferents delegacions dels 22 estats de l’espai iberoamericà portaran al país fins a 2.000 persones coincidint amb la cimera que ha d’acollir el Principat l’any 2020. Tot i que la candidatura no es confirmarà fins a finals d’any, el secretari d’estat espanyol de cooperació i per Iberoamèrica, Fernando García Casas, va afirmar ahir en declaracions als periodistes que “Andorra està perfectament preparada” per acollir l’esdeveniment i que “no tinc cap dubte que els caps d’estat confirmaran la candidatura”. García Casas es va reunir ahir amb la ministra Ubach per oferir la col·laboració d’Espanya en àmbits com la seguretat i les comunicacions.

En aquest sentit, Ubach va destacar que quant a la seguretat “demanarem l’ajuda d’Espanya per tal que la cimera es pugui realitzar en les millors condicions possibles” i per tant s’enfortirà la cooperació policial. Per altra banda, va dir que espera que l’aeroport de la Seu pugui estar operatiu els anys 2019 i 2020, quan Andorra ocuparà la secretaria de la cimera i acollirà una dotzena de reunions prèvies i per tant visites de delegacions iberoamericanes. Ubach va assegurar que “el projecte avança de manera positiva”, mentre que García Casas va apuntar que “el procés va ben encaminat”. Tot i que no va garantir que pugui ser una realitat, va afirmar que “reiteraré a les autoritats espanyoles la necessitat d’avançar en això”. De no ser així, la ministra i el secretari espanyol van assegurar que la cimera es farà igualment.

Ubach va donar a conèixer que la temàtica de la cimera seguirà la línia de l’agenda 20/30 per al desenvolupament sostenible que desplega l’ONU. Per altra banda, les dues delegacions van discutir també l’organització dels actes de celebració dels 25 anys d’establiment de les relacions diplomàtiques entre Andorra i Espanya. García Casas va anunciar que s’augmentarà la dotació a l’ambaixada espanyola. A més, s’inclouran quatre concerts d’artistes espanyols a la programació de l’Auditori Nacional.

tracking