Andorra telecom

Torres afirma que The Cloud no superarà els 39 milions d'euros

El ministre Torres afirma que el contracte serà “claus en mà” i que per tant les constructores no podran incrementar el preu pactat

Torres afirma que The Cloud no superarà els 39 milions d'eurosXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va afirmar ahir en declaracions al Diari que el pressupost per a la construcció de l’edifici The Cloud, d’Andorra Telecom, no superarà els 39 milions d’euros previstos i que a més, exigirà als constructors que “l’obra es faci claus en mà, és a dir, que no hi pugui haver desviaments pressupostaris”. Per tant, “quan ens facin l’oferta, ens l’hauran de presentar amb el preu exacte i no el podran incrementar després”. Per tot plegat “no tenim raons per pensar que el global de l’obra superarà aquesta xifra, que és amb la que estem treballant des de fa temps”. Torres també va avançar que l’edifici s’amortitzarà en trenta anys i ja té clar quina rendibilitat anual en podran treure. “Hem fet un estudi de costos i de viabilitat econòmica i ens demostra que amb el pla de negoci que hem fet, la rendibilitat mitjana de la inversió serà d’entre el 3 i el 4% anual”, va indicar.

Les obres de finalització de The Cloud estan previstes per al desembre del 2020, 30 mesos després que es faci la licitació de les fases tres i quatre, les darreres del projecte, que arrencaran el pròxim mes de març quan surti la licitació per aixecar l’edifici. “La setmana passada es van acabar els treballs d’enderrocament i a finals de febrer els arquitectes ens lliuraran el projecte executiu que ens permetrà treure la licitació pública el pròxim 20 de març”, va comentar el ministre d’Ordenament Territorial, que va afegeir que aquests treballs duraran 22 mesos, i 10 més els de la fase quatre, però coincidiran durant un parell o tres de mesos. Torres va afirmar que l’adjudicació definitiva dels treballs es farà a finals de juny i principis de juliol, moment en què començaran les obres. “Serà un edifici emblemàtic del país i tindrà una estructura feta completament de ferro. Serà complex de fer, tècnicament”, va opinar.

Canvis en el projecte inicial

El ministeri i Andorra Telecom han afegit “importants modificacions” al projecte inicial, una de les més destacades estarà a la part més alta de l’edifici on es voldrà fer negoci amb l’Skyview de la ciutat i amb la restauració. “Allà hi haurà un mirador des d’on la gent podrà pujar per contemplar les vistes, fer un cafè o prendre fotografies. Tindrà un preu, això sí, d’entre tres i cinc euros”, va explicar el ministre. També hi haurà un restaurant “per acollir sopars amb espectacle, una activitat que no tenim al país i que creiem que pot ser molt atractiva”.

Per altra banda, el vessant tecnològic segueix sent l’essència de The Cloud. “Hi haurà una zona comercial a l’atri però també una comercial prèmium on s’emplaçaran negocis dedicats a la tecnologia. Tenim molt clar quin tipus d’empreses han d’ocupar aquest espai i ja hem rebutjat propostes de companyies que no responen a la filosofia que volem”, va reconeixer. També va indicar que els treballs per omplir aquests comerços ja s’han iniciat però no serà fins a “l’estiu del 2019 quan es comprometin i signin. Aquestes coses porten temps i necessiten credibilitat”. A les plantes intermèdies hi haurà el parc tecnològic, el museu digital d’Andorra i les oficines d’Andorra Telecom, un altre canvi respecte al pla inicial. “Som conscients de fins a quin punt poden ser un pol d’atracció i les hem pujat fins a l’atri per estar més a prop dels comerços”.

Crítiques de l’oposició

El PS ha criticat les partides pressupostàries previstes i reclama que abans es millori la xarxa de connexions de la parapública, demanda que Torres no comparteix perquè “després del canvi de xarxa de fibra que vam fer, les incidències s’han reduït més d’un 80%. A més, la inversió en la parapública està completament justificada però podem reduir-la en 300.000 euros, tal com estem proposant des del grup parlamentari al Consell General”.

Finalment, sobre les crítiques per l’efecte estètic que tindrà The Cloud, Torres va indicar que “ja sabem que projectes com aquest poden ser controvertits en els seus inicis, com també es va discutir el de Caldea en el seu moment, el tancament als vianants de Vivand, o segurament ho podrà ser aquest. Pensem que serà una gran iniciativa per a l’empresa però també per al país, i això ho valorem moltíssim”, va finalitzar el ministre.

ELS FETS

L’enderrocament de l’anterior edifici es va finalitzar la setmana passada i el terreny està preparat per construir-hi el nou.

Els arquitectes entregaran el projecte executiu a finals de mes i es detallaran les especificitats que exigirà la construcció.

El 20 de març està previst que es tregui la licitació per adjudicar les obres. Les constructores hauran de donar el preu final i no es permetran desviacions pressupostàries.

Els treballs s’adjudicaran a finals de juny i principis de juliol i ja es podrà començar la construcció de l’edifici.

30 mesos és el que està previst que durin les obres; 22 per l’edifici i 10 més pels acabats i els interiors. Durant dos o tres coincidiran les dues fases de l’obra.

La finalització de les obres serà el mes de desembre del 2020.

Torres afirma que The Cloud no superarà els 39 milions d'euros

tracking