temporal

França obre l'accés al Pas per unes hores per fer tornar deu camions retinguts

Els transportistes van demanar l’obertura de l’accés durant unes hores per tal de poder tornar al Principat

França obre l'accés al Pas per unes hores per fer tornar deu camions retingutsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El temporal dels darrers dies que va afectar la circulació al Principat ho va fer especialment sobre els transportistes, que veuen com es restringeix l’accés a França per a camions de dinou tones quan el gel i la neu poden posar en perill la seva circulació. Ahir a les 6 hores del matí les autoritats del país veí van tornar a prohibir el pas de vehicles de gran tonatge degut a les baixes temperatures i el gel i ho van fer amb previsió de deixar vetar el pas fins dilluns.

Una mesura que va provocar la retenció de deu camions andorrans que van aprofitar l’obertura de l’accés de dimecres per sortir a la nit cap a França i que van quedar aturats a Tolosa de Llenguadoc, “quan va restringir-se el pas a les 6 del matí, a l’espera del fi d’una restricció que estaria vigent, com a mínim, durant cinc dies”, va explicar al Diari el portaveu de l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants (Atmca), Víctor Filloy. Per això, “vam fer gestions a través de Protecció Civil i Mobilitat perquè nosaltres consideràvem que el temps era bo i que es podia circular per la frontera”, va assenyalar Filloy, al temps que va apuntar que “finalment les autoritats franceses van accedir a deixar-nos passar des de les 13 hores fins a les 20.30 hores”. D’aquesta manera, els deu camions van poder tornar gràcies a l’aixecament temporal de la prohibició. Segons va destacar el portaveu de l’Atmca, “hi havia més camions retinguts a França, però aquests van fer la volta per la carretera de Mont-Lluís”.

Filloy va remarcar que la solució a aquests problemes “és disposar d’informació avançada quant als horaris de tancament de l’accés a França per a camions de dinou tones”. En aquest sentit, el portaveu de l’Atmca va recordar que les autoritats franceses van comprometre’s a finals de l’any passat a avisar els transportistes dels tancaments i aixecaments amb antelació per evitar aquestes situacions. Una mesura que va començar a funcionar al novembre i que els camioners valoren positivament perquè és un pas endavant. No obstant això, Filloy va assenyalar que “els transportistes demanem que ens avisin de l’aixecament de les restriccions amb més freqüència”, ja que els avisen “de tant en tant”. “En molts casos continuem igual que abans de la reunió, estem lluny del que esperàvem”, va afirmar Filloy.

A més, el portaveu de l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants va recordar l’altra petició que els transportistes van fer a les autoritats franceses a la mateixa reunió: que la prohibició a vehicles voluminosos s’augmenti als camions de més de 26 tones. “Ara el vet està en les 19 tones, perquè les autoritats franceses tenen por que els camions es quedin creuats a la carretera i provoquin talls importants de la circulació. Però, nosaltres tenim vehicles rígids de fins a 26 tones que ens permeten circular sense perill”, va afirmar.

tracking