funció pública

Els sindicats no iniciaran les aturades el 19 de febrer

El col·lectiu de l’ensenyament decidirà el 19 de febrer quines mobilitzacions duen a terme i la resta les secundaran

Els sindicats no iniciaran les aturades el 19 de febrerXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats no faran vaga el 19 de febrer. Tot i que des d’aquest dia estaran “oficialment en vaga” atenent el preavís que han registrat a Govern, no es faran aturades. El portaveu de la plataforma sindical, Gabriel Ubach, va explicar ahir que les accions tindran lloc a partir del dimarts dia 20. I que serà el dia 19 quan col·lectius tan importants com el de l’ensenyament, el més nombrós de l’administració, decidiran quines aturades duen a terme durant el mes que ha de durar la mobilització i en quina freqüència. El Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) ha convocat una assemblea per al mateix 19 de febrer, just el dia en què els treballadors de l’educació tornen a la feina després de la setmana de vacances per Carnaval. Per altra banda, els sindicats policials també han convocat una assemblea per al mateix dia per decidir quines accions duen a terme per tal de sumar-se a les protestes tenint en compte que els agents del cos tenen prohibit fer vaga. Paral·lelament, estan en espera de rebre la proposta de serveis mínims dels diferents ministeris.

D’aquesta manera, estarà tot en “stand by fins al dia 19”, va declarar ahir Ubach, el qual va afirmar que “a partir del 19 decidirem”. Així, un cop se sàpiga quines aturades proposen des d’ensenyament, la resta de col·lectius s’hi sumaran. És el cas dels bombers, que ja han decidit en assemblea donar suport al que proposin la resta de sindicats i adherir-s’hi siguin els dies que siguin, segons va indicar el president de l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA), Joan Torra.

Bombers “sota mínims”

Torra va donar a conèixer que ja s’han reunit amb la direcció del cos per parlar de la vaga. Una reunió que el sindicalista va valorar positivament perquè segons va relatar ha servit per fer evident les necessitats del cos. “Estem satisfets perquè ens ha confirmat el que portem anys i panys dient: que estem treballant sota mínims”. “Sempre hem treballat a mínims i ara és el moment que s’adonin”, va reblar. Torra va recordar que hi ha un sol camió escala a tot el país i que les casernes de la Massana i de Canillo tenen tres efectius i la del Pas de la Casa quatre quan el mínim és de cinc més el comandament, fet que “retarda totes les tasques”. És per això que un dels punts conflictius serà el de determinar com es cobreixen els serveis bàsics.

En aquest sentit, Torra va avançar que “estem treballant per buscar una solució que permeti poder fer vaga i complir els mínims”, i va deixar clar que tot i les dificultats per la manca d’efectius “als qui els toqui treballar treballaran”. “El que no farem és no complir els mínims perquè som un servei essencial”, va assenyalar. Amb tot, va avisar que això haurà de ser compatible amb el fet de poder fer vaga, i va afirmar que de no ser-ho recorreran a la justícia per vulneració d’un dret reconegut a la Constitució. “Farem vaga i si no en podem fer anirem als tribunals”, va sentenciar.

Policies cobrint els serveis

Els sindicats van criticar l’informe jurídic que avala que el Govern pugui recórrer als agents de policia per cobrir els serveis mínims que quedin buits per incompliment dels vaguistes. “Convertir la policia en guàrdia pretoriana és l’últim que ens faltava en aquest país”, va manifestar Ubach, que va subratllar que “mentre facin això no podran fer la seva feina de donar seguretat al país”. De la seva banda, Torra va indicar que “que els policies puguin fer funcions de bombers no hi ha cap jurista que ho avali”. Els sindicalistes van instar Govern a posar sobre la taula els diferents estudis que té relacionats amb la vaga, també el que diu que no poden cobrar durant les aturades.

Pel que fa a la petició de Govern que anunciïn les mobilitzacions amb més de 24 hores d’antelació, Ubach va rebutjar-ho. “De la mateixa manera que a ells els agradaria que ho anunciéssim amb més de 24 hores, a nosaltres també ens hauria agradat que haguessin dialogat les lleis abans d’entrar-les. Hauríem estat molt contents i orgullosos si el govern dels millors hagués negociat, dialogat i consensuat la llei, que és el que normalment fan els governs”, va concloure.

CARTA DEL MINISTRE JOVER AL SINDICAT

El ministre d’Educació i Ense-nyament Superior, Eric Jover, va enviar abans-d’ahir una carta al secretari general del SEP, David Garcia, on li demana que l’informi si el col·lectiu “impulsarà una vaga en el sector de l’educació, les modalitats i les dates que s’estan considerant”. A la missiva, el ministre avança al representant que el convocarà a una reunió per “intercanviar els impactes potencials de les propostes plantejades així com les possibles mesures correctores a establir per garantir tant la seguretat dels infants i el seu dret a l’educació”, en referència a acordar els serveis mínims.

SUPORT DESIGUAL ALS COMUNS

La vaga de la Funció Pública afecta també els treballadors dels comuns, que hi estan convocats. Tot i així, el seguiment serà desigual. En el cas d’Andor­ra la Vella, el Sitca va explicar que no se sumen a la vaga. Pel que fa a la Massana, el portaveu del sindicat del comú, Pancho Lizama, va remarcar que es reuniran la setmana que ve per decidir-ho. El mateix farà la Unió Sindical dels Treballadors del comú d’Escaldes-Engordany. La presidenta, Aurora Baena, va apuntar ahir que ho valoraran en una assemblea on han convidat la plataforma sindical per exposar els motius de la vaga.

tracking