Consell de ministres

L'executiu insta els sindicats a anunciar la vaga amb més antelació que un dia

Cinca diu que avisar 24 hores abans pot provocar “un problema major” a les famílies

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu del Govern, Jordi Cinca, va instar ahir els sindicats de la Funció Pública a no convocar les vagues amb només 24 hores d’antelació després que dimarts els representants del treballadors de l’administració van advertir que la llei els permet anunciar-les amb aquest marge de temps. “Penso que ells [els sindicats] haurien de tenir la voluntat d’entendre que un dia és un termini molt just per organitzar-se”, va assenyalar Cinca en la roda de premsa posterior al consell de ministres, per afegir que “si amb 24 hores d’antelació fas saber als pares que l’endemà no poden portar els nens a l’escola acabes generant un problema major”. Segons el ministre, “hauríem d’intentar facilitar la vida a les famílies i al mateix temps, si ho creuen convenient des del sindicat d’ensenyants, que puguin exercir el seu dret a fer vaga”.

El portaveu de l’executiu va explicar que Toni Martí ha demanat a cada ministeri que pugui estar afectat per la vaga que elabori una proposta de serveis mínims que busqui “l’equilibri” entre el dret de vaga i “la minimització” dels seus efectes en el conjunt de la població. Un serveis mínims que es decidiran de “manera imminent” i que faran èmfasi en aspectes “essencials” com la seguretat, els bombers o les escoles. “Tenim l’obligació de garantir aquests serveis mínims i desitjo, i n’estic segur, que s’arribarà a acords [amb els sindicats].

Quant a la pretensió dels sindicats dels funcionaris que els treballadors públics que facin vaga cobrin el salari com un dia treballat, el portaveu de l’executiu va dir que “els funcionaris tenen el dret de fer vaga i entenem que si no van a treballar no han de cobrar”. Una posició que va assegurar que acabarà de “confirmar i avalar” els informes jurídics demanats.

Reforma de la funció pública

Respecte a l’objecte de la vaga, que els sindicats han convocat entre el 19 de febrer i el 19 de març sense indicar els dies concrets d’aturada, Cinca va insistir que el Govern vol que la reforma de la Llei de la Funció Pública entri en vigor aquesta legislatura. “No retirarem la llei per esgarrapar el vot d’alguns funcionaris. Aquest calcul especulatiu que alguns [partits polítics] estan fent DA no el farà”, va indicar el ministre, que va informar que aquest mes s’entrarà el projecte de llei a Sindicatura perquè estigui l’1 de març a disposició dels consellers.

Va insistir que de no aprovar la reforma de la Llei de la Funció Pública aquesta legislatura “el grup parlamentari, el partit i el Govern de DA estaríem incomplint el que vam dir que faríem durant la campanya i estaríem fent un mal favor [a la societat]”.

El ministre va admetre que entén que els funcionaris puguin tenir “recels” respecte al desplegament dels reglaments que acompanyen la llei. Va recordar que l’actual, aprovada el 2000, no ha vist el desplegament de cap reglament des del 2011. “Hi ha hagut lentitud, deixadesa, però nosaltres garantim el desplegament reglamentari”, va indicar. Cinca va dir que està obert a la possibilitat que el nou text marqui un temps obligatori per desplegar els reglaments o que alguns articles de la llei quedin en suspens mentre no es desenvolupin. “No canviarem el model global d’una reforma que garanteix la sostenibilitat de l’administració, la carrera professional del personal i el cobrament dels complements”.

ELS PARES VOLEN QUE ELS AVISIN AMB TEMPS

L’Associació de Pares d’Alumnes de l’Escola Andorrana va instar ahir en un comunicat que tant els convocants de la vaga com el Govern, responsable últim del servei escolar, informin “adequadament i amb l’anticipació necessària” tant a l’entitat com a les famílies de qualsevol previsió de trencament de les rutines o d’alteració dels horaris durant el temps que duri la vaga. En el comunicat asseguren que respecten, “com no podria ser d’una altra manera”, el dret de vaga, reconegut a la Constitució, i el seu exercici efectiu per qualsevol col·lectiu de treballadors. Hi afegeixen que com a representants dels pares i mares d’alumnes “demanem que els sindicats i el Govern negociïn la prestació d’uns serveis mínims que permetin combinar el desenvolupament de la vaga amb el mínim trastorn possible per a les famílies”.

Govern insta els sindicats a anunciar la vaga amb més antelació que un dia

tracking