AFECTACIONS pel TEMPORAL

Col·lapse circulatori per entrar i sortir del país

La intensa nevada al Pirineu i els talls a les carreteres catalanes va provocar que alguns busos canviessin el recorregut per anar a Barcelona

Col·lapse circulatori per entrar i sortir del paísFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El temporal de neu va causar ahir poques afectacions al Principat però sí que va complicar els trajectes d’aquells que hi volien accedir des de Catalunya i/o els que volien fer el camí oposat. La forta nevada que va caure a l’Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya va dificultar la circulació pel Túnel del Cadí, a la C-16, on durant el dia d’ahir era obligatori circular-hi amb equipaments especials. A la C-14, a l’altura de Coll de Nargó, també va ser necessari desplaçar-se amb cadenes o rodes de contacte a primera hora del matí a causa de la neu, tot i que més tard es va aixecar aquesta mesura obligatòria.

Aquests inconvenients van afectar la circulació dels busos interurbans i també els que enllacen el Principat amb Barcelona. Autocars Nadal va anul·lar els trajectes de la tarda a causa de les condicions adverses, segons va explicar el seu gerent, Bartumeu Gabriel, que va afegir que els vehicles que van sortir a primera hora del matí sí que van poder arribar a les detinacions però en veure que la resta ja no podrien passar van decidir no viatjar. La companyia, que no va fer una valoració de les repercussions econòmiques perquè ho han d’acabar d’avaluar, va decidir tornar el cost dels bitllets o canviar la data del viatge. Amb tot, es mostraven optimistes de cara a poder operar avui amb normalitat.

Canvi de recorregut

Per la seva banda, Andbus només va anul·lar el servei de les tres de la tarda d’Andorra a Barcelona i va tornar els diners als afectats. Fonts de la companyia van explicar que van operar durant tot el dia tot i que els autocars van arribar amb retards de fins a dues hores. En canvi, la companyia Alsa, que fa el trajecte a través del Túnel del Cadí, va canviar el re-cor­regut habitual i va decidir circular per la C-14 per accedir a la capital catalana a través de l’A-2. Montmantell va tenir poques afectacions i només va arribar amb retard el primer bus que va sortir des de Lleida. L’autobús de la Seu no va patir alteracions.

A qui no va agafar de sorpresa la nevada va ser als transportistes, que ahir van fer menys viatges dels habituals coneixedors de la gran quantitat de neu que cauria. El portaveu de l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants (Atmca), Víctor Filloy, va dir que quan hi ha previsió de climatologia adversa es redueixen “al màxim” les sortides. “Hem actuat en previsió”, va explicar Filloy, que creu que aquests talls ocasionals a causa de la neu no incidiran especialment a l’hora d’abastir el Principat. “Per un parell de dies o tres no hi ha problema”, va assegurar.

Cadenes a tot el país

Al Principat es va haver de circular amb equipaments especials durant tot el matí, amb tot, les complicacions van ser mínimes. A primera hora del matí, un accident amb tres vehicles implicats a Encamp sense ferits va provocar una hora de retencions a la CG-2. A la tarda, els bombers van haver d’actuar a Sant Julià de Lòria perquè un vehicle va bolcar a l’altura de l’aparcament del Camp Gran, sense danys personals.

La precipitació caiguda entre diumenge i ahir al matí sí que va obligar a anul·lar l’esquí escolar. Francesc Areny, de Protecció Civil, va explicar que es va prendre aquesta decisió a causa de les condicions climatològiques. Amb tot, va afegir que per avui sí que està previst que els alumnes puguin accedir a les pistes. Areny va destacar que en parròquies com la Massana, Encamp i Ordino, van caure uns 30 centímetres de neu, una quantitat similar a la que va caure a 2.000 metres. “Som una zona de muntanya i estem acostumats a les nevades”, va afegir Areny. La majoria de vehicles van sortir amb els equipaments necessaris, mentre que alguns, que anaven sense cadenes o rodes d’hivern, es van haver d’aturar a la cuneta.

A les sis de la tarda d’ahir es va tancar la carretera d’Arcalís per precaució, tot i que Areny va explicar que la previsió era tornar-la a obrir aquest matí. El comú dʼEncamp va informar en un comunicat que a partir de les 8 del matí d’avui, els aparcaments de Sant Miquel i Prat de l’Areny seran gratuïts 24 hores per tal d’agilitzar els treballs per treure la neu. Els abonats dels aparcaments afectats amb l’obertura de les barreres, si no poden estacionar per trobar-se el pàrquing complet, tindran reservada una plaça a l’aparcament dels Arínsols o al del Complex, sense cost addicional. El risc d’allaus per avui és moderat.

Col·lapse circulatori per entrar i sortir del país

tracking