política

França anul·la les eleccions d'Andorra per elegir el diputat dels residents

El consell constitucional ha trobat irregularitats i les eleccions s’han de repetir abans de tres mesos

França anul·la les eleccions d'Andorra per elegir el diputat dels residentsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Constitucional ha anul·lat les eleccions legislatives del cinquè districte d’emigrants (Espanya, Portugal, Andorra i Mònaco) i dona un període màxim de tres mesos perquè es tornin a convocar els comicis. La candidata centrista Samantha Cazebonne, de La República En Marxa, el partit d’Emmanuel Ma-cron, va ser la guanyadora tant a nivell global com entre els residents andorrans. El seu escó ha quedat revocat des de divendres a expenses de la nova votació i ja no pot prendre part en cap activitat parlamentària.

La invalidació deriva d’una queixa de Laurence Sailliet, dels Republicans, que va quedar eliminada en la primera volta de les eleccions en ocupar la tercera plaça. Van ser Cazebonne i François Ralle Andreoli, aspirant de França Insubmisa-els Verds, els dos finalistes que van passar a la segona volta. Sailliet va quedar en tercera plaça per només un grapat de vots. Fins i tot en un primer recompte estava en segon lloc, però les darreres taules electorals a Andalusia van acabar situant el candidat dels Verds en segon lloc.

El Consell Constitucional manifesta que s’han detectat diverses irregularitats durant les eleccions. Destaca el retard en l’arribada del material que hauria impedit que molts electors puguessin votar per correu. També ha considerat com a element invalidant la difusió, per mitjans electrònics, d’un missatge de propaganda electoral del candidat dels Verds a la vigília de la primera ronda. En l’aute es fixa que “donada la petita diferència de vots entre el segon i el tercer candidat en la primera ronda de votacions, aquestes irregularitats podrien haver canviat l’ordre de preferència expressat pels votants, i per tant haver influït en el resultat de la segona ronda”.

Les dues voltes electorals van tenir lloc el 4 i el 18 de juny de l’any passat. La candidata del partit de Macron va arrasar, tant en la primera com en la segona volta. En el primer torn fins i tot va superar el 50% dels vots, però es va veure obligada a una segona elecció perquè el percentatge de participació havia estat tan baix que obligava a fer la ronda final. La participació havia estat del 20% i per evitar la segona volta calia que hagués estat, com a mínim, del 25%.

Sailliet va mostrar des del primer moment la disconformitat amb el recompte efectuat i va posar en dubte que l’aspirant dels Verds hagués ocupat el segon lloc. Reclamava que era ella qui havia obtingut els vots per anar a la segona ronda si es tenien en compte les irregularitats que s’havien produït. Fins a catorze candidats van optar en la primera volta a l’escó de l’emigració i ara caldrà veure si es presenten tots i com s’organitza una nova votació a Andorra, Espanya, Portugal i Mònaco.

tracking