vaga indefinida

Els funcionaris no cobraran el sou si fan vaga

Els informes jurídics del Govern consideren que els empleats públics que decideixin no treballar no tenen dret al salari dels dies d’aturada

Els funcionaris no cobraran el sou si fan vagaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern disposa de diversos dictàmens jurídics que estableixen que els funcionaris que facin vaga no cobraran la part del salari corresponent als dies d’aturada. Els informes jurídics són diversos perquè diferents executius ja haurien fet mirar anteriorment quines serien les implicacions d’una vaga de treballadors públics. A falta d’una legislació que reguli el dret de vaga, els juristes han utilitzat, segons diferents fonts, la jurisprudència i la legislació d’altres països. La conclusió general és que la norma habitual en l’àmbit mundial és que els funcionaris tenen dret a declarar-se en vaga i no anar a treballar, però al mateix temps l’Estat no els ha d’abonar el sou dels dies que estiguin aturats.

El gabinet demòcrata ha analitzat els informes un cop els sindicats han expressat públicament que consideren que els funcionaris també haurien de cobrar el salari corresponent als dies d’atur. L’argument fonamental és que en no haver-hi cap legislació a Andorra que reguli com s’ha de desenvolupar la vaga tampoc hi ha cap text legal que especifiqui que els treballadors no tinguin dret a cobrar. El plantejament sindical és similar en la qüestió dels serveis mínims. La Unió Sindical (USdA) manté que no hi ha cap regulació concreta dels serveis mínims que s’han de garantir i que, per tant, tot ha de quedar resolt en una negociació entre les dues parts. I és dins d’aquesta negociació amb els representants governamentals on, segons els sindicats, també s’han de tractar temes com ara si els funcionaris tenen dret a cobrar els dies que estiguin de vaga. Concretament el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va manifestar que “quant al fet que es cobri o no durant la vaga l’únic que podem dir és que és un concepte que no està regulat. On posa que no es cobra quan es fa vaga? Nosaltres estem disposats a parlar-ho tot, però deixant clar que no està escrit enlloc que no es cobra”. Ubach va manifestar amb referència als serveis mínims que els sindicats es reuniran amb l’executiu per pactar aquest concepte quan la ministra de la Funció Pública, Eva Descarrega, mostri el document legal on es fixi que s’ha de pactar amb l’executiu els serveis mínims obligatoris.

Des del Govern es manté que la reforma de la Funció Pública tira endavant i que els empleats públics tenen tot el dret a fer vaga, al mateix temps que estan obligats a complir uns serveis mínims. L’executiu es va mostrar convençut, segons les fonts consultades, que s’arribarà a un acord amb els sindicats per establir els serveis mínims i que es garanteixi també a la resta de ciutadans que no són funcionaris els seus drets. Els sindicats tenen prevista una reunió dimarts on s’han de començar a tractar els aspectes concrets de la vaga, entre els quals quan es farà i quina durada inicial tindrà. La previsió indica que en menys de quinze dies hauria d’estar llesta.

MALESTAR AMB LES INICIATIVES DELS SINDICATS PER AVANÇAR LES ELECCIIONS

Govern ha manifestat el seu malestar perquè els sindicats han decidit barrejar la proposta de vaga amb una sèrie de mesures paral·leles que considera que no cor­responen. Els funcionaris no tan sols van aprovar una vaga indefinida en el sector públic, sinó que van afegir fins a set punts més. Tres dels acords fan referència a la presentació de querelles contra la ministra Eva Descarrega, contra l’executiu i contra Sindicatura, si accepta a tràmit la reforma del sector públic. A banda, hi ha l’inici de la recollida de signatures per a tres iniciatives legislatives populars que tenen com a objectiu avançar eleccions, reformar la Llei electoral i exigir una llei de responsabilitat política. L’últim dels punts aprovats fa referència a denunciar davant dels tribunals i estaments europeus la vulneració dels drets sindicals. Des de l’executiu, segons fonts properes al cas, es critica que els sindicats incloguin dins de la legítima protesta contra la reforma temes que creu que no tenen res a veure. Especialment crític ha estat amb el fet que es faci una recollida de signatures per a un avançament electoral. Els sindicats volen tenir en tres mesos enllestides les tres iniciatives legislatives populars.

tracking