vaga indefinida

Un funcionari rep per triennis 410.000 euros en 40 anys de carrera

El sistema actual de prima per antiguitat fa que un funcionari rebi 410.000 euros per aquest concepte en una vida laboral de 40 anys

Un funcionari rep per triennis 410.000 euros en 40 anys de carrera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sistema actual de primes per antiguitat en l’administració comporta que un funcionari cobri al llarg d’una carrera de 40 anys a l’administració 410.000 euros, tal com es recull en la documentació que els sindicats de la Funció Pública van entregar als presents en l’assemblea de dimecres on es va decidir convocar una vaga indefinida. El model de triennis en vigor és acumulatiu. La prima és, en aquest moments, de 104 euros mensuals per tretze pagues i, per tant, un funcionari passa a tenir un sobresou quan fa tres anys que és a l’administració de 1.352 euros anuals. Aquesta prima es consolida i va augmentant amb l’IPC (vegeu la taula adjunta) fins que arriba al següent trienni, quan arriba als sis anys a l’administració. Llavors passa a cobrar 2.786 euros anuals que tornen a anar augmentant amb l’IPC fins que arriba el tercer trienni i per antiguitat obté anualment 4.285 euros.

La prima per antiguitat va creixent fins que, segons la simulació dels sindicats, un empleat que arriba als 40 anys a l’administració rep durant l’últim any 23.641 euros per aquest concepte. Si se sumen les quatre dècades els empleats públics han arribat a cobrar com a prima 409.983 euros. La principal queixa dels sindicats respecte a la reforma és que el Govern ha decidit que una part d’aquest sobresou no sigui directa pel simple fet d’anar acumulant anys en l’administració, sinó que estigui relacionada amb el rendiment de l’empleat. Així, Govern, segons fonts properes a l’executiu, opta perquè la prima per antiguitat sigui quinquennal i un funcionari acabi cobrant 230.000 euros al llarg de la vida laboral. Aquesta quantitat la cobrarien tots els empleats sigui quina sigui la seva eficiència. L’executiu crea dues primes més (en què fusiona el sistema de gestió de l’acom­pliment que fa anys estava en vigor i una part de la prima per antiguitat), una de caràcter biennal d’una sola paga i una de quinquennal acumulable. Aquestes gratificacions s’atorgaran segons una avaluació de la feina de cada funcionari.

El Govern defensa, segons les mateixes fonts, que un funcionari que compleixi la seva feina acabarà cobrant el mateix que ara i que fins i tot si un funcionari és avaluat de forma excel·lent podria arribar a acumular una prima encara més gran. Els sindicats, en canvi, consideren que l’executiu està fent perdre als empleats públics 180.000 euros durant la vida laboral si la prima passa de ser cada tres anys a pagar-se cada cinc.

DESCARREGA AVISA QUE ELS SERVEIS MÍNIMS S'HAURAN DE PACTAR

El Govern va avisar ahir que els sindicats no podran decidir els serveis mínims de manera unilateral. La ministra de la Funció Pública, Eva Descarrega, va advertir que els convocants “no poden tirar pel dret” i que “és l’administració qui té el deure de vetllar i garantir el funcionament dels serveis essencials”. “El Govern té el màxim respecte cap a la decisió, però aquesta ha de ser compatible amb el dret de garantir els serveis essencials”. Per això va dir que l’executiu espera rebre “en breu” els detalls de la vaga, tant les dates de les aturades com el personal que hi participarà, “per poder preveure i garantir els serveis mínims que haurem de pactar i consensuar amb els sindicats”.

Un posicionament que rebutgen de ple les organitzacions, que a través del portaveu de la plataforma sindical, Gabriel Ubach, van deixar clar que els serveis mínims “els decidirem nosaltres” sense negociar-los amb l’executiu. Descarrega, però, va manifestar que “els haurem d’acordar”, perquè l’administració ha de “decidir quins són els serveis mínims” que fan falta. “El Govern haurà d’adoptar les mesures escaients i els serveis mínims hauran d’estar clars”, va dir.

Preguntada per la determinació dels partits de l’oposició d’aturar la reforma, la ministra va deixar clar que el text ha de seguir el seu curs i en tot cas “millorar-lo en seu parlamentària”. “Considerem que la llei ha d’entrar a tràmit parlamentari i una vegada decidida la comissió que analitzarà el text treballar-lo de forma constructiva”. En aquest sentit, va assenyalar que encara hi ha marge per fer aportacions al projecte, ja que “apostem per ser constructius i millorar aquesta proposta legislativa”. “Els treballs de la comissió consultiva s’han acabat, però el text encara pot ser millorat via esmenes dels diferents grups parlamentaris”, va indicar. Amb tot, va manifestar que els representants dels sindicats han tingut marge “absolutament” per dir la seva al si de la comissió consultiva i a les reunions prèvies. Sobre les “pressions” de l’executiu denunciades pels sindicats perquè no convoquessin vaga, Descarrega es va limitar a dir que “el Govern continua estenent la mà i oferint diàleg per continuar amb la via de treball per millorar les condicions a través dels reglaments que s’hauran de desplegar”.

tracking